18 august 2022

Preşedintele României l-a primit pe Prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa, la Palatul Cotroceni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a primit joi, 19 mai 2022, la Palatul Cotroceni, pe Prim-ministrul Republicii Portugheze, Antonio Costa, aflat în vizită de lucru în România.

Agenda discuţiilor a vizat stadiul şi perspectivele de cooperare în plan bilateral, situaţia de securitate de la graniţa Uniunii Europene, modalităţile de sprijin ale Ucrainei, coordonarea în plan european în perspectiva viitoarelor reuniuni ale Consiliului European din lunile mai şi iunie, şi, respectiv, consolidarea Flancului Estic şi pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie.

Preşedintele Klaus Iohannis şi Prim-ministrul Antonio Costa au salutat cooperarea bilaterală excelentă, care a cunoscut în ultimii ani o dinamică pozitivă, potenţată de afinităţile de ordin cultural, de proiectele în diverse domenii, precum şi de obiectivele convergente şi coordonarea strânsă ale celor două ţări în plan bilateral, european şi internaţional.

Cei doi lideri au avut un schimb de vederi cu privire la temele de actualitate de pe agenda europeană. Au fost abordate propunerile recente ale Comisiei Europene în domeniul energiei, al apărării, precum şi pentru sprijinirea Ucrainei în procesul de reconstrucţie, teme care vor figura pe agenda Consiliului European extraordinar de la sfârşitul lunii mai.

Preşedintele Klaus Iohannis a adresat mulţumiri Prim-ministrului Antonio Costa pentru decizia Portugaliei de a participa cu un contingent de forţe terestre la prezenţa multinaţională NATO din România. Prin acest gest de solidaritate şi unitate, Portugalia s-a alăturat eforturilor comune de a consolida postura de descurajare aliată pe Flancul Estic. A fost salutată, de asemenea, semnarea Acordului de cooperare dintre România şi Portugalia în domeniul apărării.

Cei doi lideri au discutat modalităţile de coordonare şi de continuare a sprijinului concret pentru Ucraina şi refugiaţii din această ţară, Preşedintele României prezentând eforturile depuse în acest sens de ţara noastră. Au fost, de asemenea, abordate şi modalităţile de sprijinire a Republicii Moldova, în plan politic, în ceea ce priveşte cererea sa de aderare la UE, în plan economic şi financiar, dar şi pentru a face faţă atât numărului ridicat de refugiaţi, cât şi provocărilor de securitate. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, faptul că România, împreună cu Franţa şi Germania, urmează să organizeze în perioada următoare o nouă reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, invitând Portugalia să se alăture acestor demersuri de sprijinire a Republicii Moldova.

Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei în ceea ce priveşte aspiraţiile legitime de a deveni membri ai UE.

În pregătirea Summitului NATO de la Madrid, Preşedintele României a subliniat importanţa obţinerii unor rezultate ambiţioase, astfel încât noul Concept Strategic al NATO să răspundă în mod adecvat situaţiei grave de securitate create pe Flancul Estic prin agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.

Departamentul Comunicare Publică

Sursa foto: Administratia Prezidentiala