Publicat: 7 Iunie, 2013 - 12:20

Preşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România, Cănărău Ioan, a transmis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta referitoare la unele abuzuri din sistem. Prezentăm documentul:

Către:  GUVERNUL  ROMÂNIEI
În atenţia:     d-lui Prim Ministru, Victor Ponta,

 
 Vă supun atenţiei următoarele:

Biroul Contron Intern din cadrul I.P.J Neamţ a efectuat verificări împotriva mea motivându-se că lucrătorii din Serviciul Protecţie Internă Neamţ m-au acuzat prin Nota de Informare S/1337606 din data de 07.08.2012  că induc o stare de tensiune în rândul colegilor şi că prin atitudinea şi prin activităţile sindicale ce le desfăşor perturb activitatea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamt şi aduc un prejudiciu de imagine poliţiei.
Am şi funcţia  de vicepreşedinte SNAP.
 În cursul anului 2011, al doilea vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Stroe Viorel, lucrător în cadrul IPJ Maramureş, s-a aflat întâmplător printr-o zonă în care se desfăşura o acţiune de protest. În perioada imediat următoare s-a dispus cercetarea disciplinară a acestui poliţist.
 Am considerat atunci că acest gen de abuz a fost o excepţie şi că SIPI Maramureş, din exces de zel a întocmit note informative privind activităţile sindicale ale liderului de sindicat căruia i-au fost ascultate telefoanele şi a fost monitorizat.
Nota de informare S/1337606 din data de 07.08.2012 cuprinde aspecte vorbite de mine la telefonul personal şi prin intermediul reţelelor de socializare pe internet cu anumiţi ziarişti şi colegi, lucrătorii SIPI Neamţ concluzionând că eu mi-am făcut prieteni în rândul reprezentanţilor mass-media, de parcă acest lucru ar fi adus atingere siguranţei naţionale, aşa cum se preciza la un moment dat că presa este un pericol public.
În spatele acestei acţiuni, ca iniţiator, stă după părerea mea, şeful Poliţiei Roman, Cms. şef de poliţie Bălău Dragoş C-tin, fost lucrător SIPI Neamţ, împotriva căruia organizaţia noastră sindicală a făcut numeroase plângeri.
Şeful Poliţiei Roman a dispus şi scăderea calificativului meu pentru că am participat în anul 2011, în timpul liber, la proteste organizate legal, soluţia fiind menţinută de Comisia de Evaluare a Contestaţiilor care prin Nota-Raport arată foarte clar că s-a menţinut calificativul de satisfacător la rubrica Deontologie şi etică profesională din cauză că eu, în calitate de lider sindical, am protestat la diferite mitinguri organizate de sindicatul nostru.
De asemenea s-a dispus şi cercetarea prealabilă a mea pentru participarea la acţiuni de protest sindicale, dispunându-se chiar sancţionarea disciplinară.

Ne întrebăm

- Se doreşte intimidarea liderilori sindicali care luptă pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului şi implicit ale poliţiştilor membri de sindicat?
- Toţi liderii de sindicat sunt monitorizaţi de către structurile specializate din Poliţia Română?
-  Serviciile de Informaţii şi Protecţie Internă Neamţ şi Maramureş au ca sarcini de serviciu monitorizarea vicepreşedinţilor SNAP ?
- SIPI informează şi protejează şefii de acţiunile sindicale ale liderilor incomozi ?

Personal, consider că prin amestecul angajatorului în activitatea sindicală şi prin monitorizarea liderilor de sindicat, sunt încălcate grav prevederile legale interne şi ale art.8 şi 10 din Convenţia Europeană  a Drepturilor Omului, referitoare la libertatea de exprimare, România fiind stat semnatar al acestei Convenţii.
Vă solicit să luaţi act de savârşirea acestor abuzuri, cu menţiunea că cele două cazuri prezentate nu sunt, din păcate, singurele care ne-au fost semnalate de către liderii organizaţiei noastre şi să dispuneţi tragerea la răspundere a celor vinovaţi.
În final să vă rog să dispuneţi ca verificările să fie efectuate de cei din Corpul de Control al Primului Ministru şi doresc să vă reamintesc principalul rol pe care îl au organizaţiile sindicale, oriunde în lume, acela de garant al democraţiei.
Cu stimă,

CĂNĂRĂU IOAN,
PREŞEDINTELE  BIROULUI TERITORIAL  NEAMŢ AL 
SINDICATULUI NAŢIONAL AL AGENŢILOR DE POLIŢIE