Publicat: 1 Aprilie, 2015 - 12:22

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost primit la Cotroceni de omologul său Klaus Iohannis şi de soţia acestuia Carmen Iohannis. Ceremonia de primire a avut loc pe platoul oficial de la Palatul Cotroceni.
Recep Tayyip Erdogan face miercuri o vizită oficială în România, având întâlniri atât cu preşedintele Iohannis, cât şi cu premierul Victor Ponta și cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu și Valeriu Zgonea.

Liderul turc se va întâlni apoi și cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, unde vor fi semnate mai multe documente bilaterale.

Ulterior, Victor Ponta și Recep Tayyip Erdogan vor participa, la Camera de Comerț și Industrie a României, la Forumul de afaceri România — Turcia.

Vizita pe care o face preşedinele turc, Recep Tayip Erdogan, în România readuce în discuţie un proiectul cablului submarin dintre Constanţa şi Turcia destinat transportului de electricitate.

Valoarea investiţiei în cablul sumbarin a fost calculată la 600 milioane de euro, pentru o capacitate prevăzută de 600-1.000 MW. Luna trecută, Translectrica, operatorul naţional de transport energie electrică, şi firma italiană Prysmian PowerLink, au anunţat că vor forma o echipă de experţi şi specialişti care să elaboreze studii şi analize ale implicaţiilor tehnice, comerciale, financiare şi juridice aferente finanţării şi construirii cablului submarin. Această operaţiune se face în baza unui memorandum semnat la Guvern prin care se urmăreşte analizarea pre-fezabilităţii proiectului deja elaborat de Transelectrica, în 2008-2012, stabilirea celor mai bune condiţii în care să fie identificate acţiunile pentru realizarea studiilor şi elaborării raportului final de fezabilitate, precum şi pentru prospectarea proiectului, pentru investitorii potenţiali.