25 iunie 2022

Președintele Ucrainei Zelensky a numit întâlnirea cu Putin drept obiectul negocierilor cu Rusia

ZELENSKI _ TVR
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că scopul negocierilor cu Rusia este obținerea garanțiilor de securitate și organizarea întâlnirii sale personale cu Vladimir Putin.

„Scopul nostru este ca în această luptă, în această grea muncă de negociere, Ucraina să primească rezultatul necesar, necesar nouă. Pentru pace, pentru securitate. Ca să avem garanții, normale și eficiente. Și astfel încât ucrainenii să poată spune – asta funcționează, acestea sunt garanții”, a spus șeful statului într-un mesaj video publicat pe canalul său Telegram.

Vorbind despre perspectiva negocierilor cu Putin, Zelensky a remarcat că „aceasta este o poveste complicată, o cale dificilă, dar calea este necesară”.
„Reprezentanții delegațiilor noastre, delegațiile țărilor noastre vorbesc în fiecare zi în format video. Delegația noastră are o sarcină clară – să facă totul pentru ca întâlnirea președinților să aibă loc, întâlnire pe care, sunt sigur, oamenii o așteaptă. ”, a continuat Zelensky.

El a remarcat că „este necesar să vorbim”. Președintele ucrainean a amintit că, datorită discuțiilor, au fost deschise „peste zece” coridoare umanitare, iar peste cinci mii de oameni au putut fi evacuate duminică.

Premierul israelian Naftali Bennet, într-o conversație telefonică de marți cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, l-ar fi invitat să accepte oferta președintelui rus, Vladimir Putin, de a înceta ostilitățile. Acest lucru a fost anunțat vineri de portalul Axios , citând un oficial din partea ucraineană.

Potrivit lui, în administrația Zelensky, o astfel de propunere a fost percepută negativ. „Bennett ne cere în esență să ne predăm, ceea ce nu vom face”, a spus sursa.

Potrivit portalului, un reprezentant al premierului israelian a calificat informațiile nesigure. „Prim-ministrul nu intenționează să-i dea lui Zelensky recomandări sau sfaturi”, a declarat Axios, citat de oficial.

În ultimele zile, autoritățile ucrainene au scos 125.000 de oameni din zonele de război. Acest lucru a fost anunțat de ministrul pentru reintegrarea teritoriilor necontrolate ale Ucrainei, Irina Vereșciuk.

„Ucraina va ajunge la un acord amiabil cel târziu în luna mai”, aceasta este opinia lui Oleksiy Arestovych, consilier la biroului președintelui .

„Se poate întâmpla mult mai repede. Poate într-o săptămână sau două un acord de pace cu retragerea trupelor.

Că Rusia dă „semne de pregătire” pentru discuții serioase, deși încă încearcă să distrugă Ucraina” este un fapt care se regaseste si în declarațiile Secretarul de Stat adjunct al Statelor Unite, Wendy Sherman, în cadrul unui program al canalului de televiziune Fox News. „Presiunile asupra Rusiei încep să aibă un anumit efect. Vedem semne de disponibilitate pentru a purta discuții reale, serioase. Dar vreau să remarc că, încă, se pare că președintele rus Vladimir Putin intenționează să distrugă Ucraina. Trebuie să ajutăm ucrainenii în toate modurile posibile,” a spus ea.

A consemnat Ciprian Pop

Susa foto: stiri.tvr.ro