Publicat: 1 Decembrie, 2020 - 13:28
Share

Angel Tîlvăr, după încheierea primei zile de dezbateri COSAC de la Berlin: "Preşedinţia germană a Consiliului UE a fost echilibrată şi adaptată la contextul actual".

Ieri, 30 noiembrie şi astăzi, 1 decembrie 2020, au loc, în sistem de videoconferinţă, lucrările celei de-a 64-a reuniuni plenare a COSAC - Conferinţa organelor parlamentare specializate în chestiunile Uniunii ale parlamentelor Uniunii Europene - organizate de Preşedinţia germană a Consiliului UE.

Pe agenda primei zile a reuniunii s-au aflat relaţiile transatlantice, lecţiile învăţate din actuala pandemie în ceea ce priveşte cooperarea în UE în domeniul sănătăţii, precum şi evaluarea, prezentată de Angela Merkel, a mandatului preşedinţiei Germaniei.

Cu acest prilej, preşedintele Angel Tîlvăr a evidenţiat faptul că "o parte din temele pe care preşedinţia României la Consiliul UE a pus accent, s-au regăsit şi în abordarea preşedinţiei germane şi mă refer la coeziune, la solidaritate şi la rolul UE într-o lume plină de provocări".

Totodată, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor a apreciat "eforturile făcute pe perioada mandatului Germaniei în ceea ce priveşte gestionarea crizei de sănătate, precum şi cele legate de consolidarea sistemului medical european şi rezilienţa acestuia".

Domnul Angel Tîlvăr a mai subliniat că "progrese importante au fost realizate în ceea ce priveşte acordurile privind CFM, resursele proprii şi instrumentul de recuperare numit NextGenerationEU, dar lipsa consensului cu privire la regimul general de condiţionalitate pentru protecţia bugetului Uniunii rămâne un element fragil.

Având în vedere evoluţia pandemiei şi impactul acesteia asupra economiilor noastre, pachetul de redresare convenit de liderii UE în luna iulie a acestui an trebuie să devină operaţional cât mai curând posibil".

Totodată, deputatul a evidenţiat că "în ciuda faptului că pandemia de COVID-19 a dominat agenda politică, atenţia preşedinţiei germane nu s-a abătut de la probleme semnificative precum relaţiile UE-Regatul Unit, politicile privind migraţia şi azilul sau procesul de extindere. În această privinţă, cred că avem nevoie de previzibilitate în relaţiile cu Marea Britanie şi nu cred că lucrul acesta se va întâmpla foarte lin.

În plus, România susţine în continuare adoptarea cadrelor de negociere pentru Albania şi Macedonia de Nord şi aşteptăm cu interes primele conferinţe interguvernamentale".

Referitor la coordonarea dintre statele membre UE, domnul Angel Tîlvăr a subliniat că "în acest nou context, este important să utilizăm la maximum lecţiile învăţate, inclusiv prin asigurarea unui schimb util de bune practici şi experienţă în gestionarea pandemiei, care să ne ajute să proiectăm cele mai adecvate răspunsuri europene la posibile provocări similare".

Elemente de context
Plenara Conferinţei comisiilor pentru afaceri europene a parlamentelor din Uniunea Europeană reuneşte delegaţii ale comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele naţionale ale statelor membre şi observatori din ţările partenere din UE. În cadrul conferinţei, parlamentarii au ocazia să discute aspecte ale agendei europene şi să facă schimb de bune practici parlamentare. Reuniunea plenară a COSAC este ultima reuniune a Dimensiunii parlamentare a Preşedinţiei germane a Consiliului UE. Este o practică obişnuită pentru delegaţiile COSAC să prezinte contribuţii şi concluzii comune în atenţia Parlamentului European, a Consiliului şi a Comisiei Europene. Acestea urmează să prezinte poziţiile parlamentelor naţionale în chestiuni legate de afacerile UE şi să reflecteze asupra activităţilor COSAC pentru perioada deţinerii preşedinţiei rotative.

1 decembrie 2020
Angel TÎLVĂR
Preşedinte

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: