Publicat: 18 Iunie, 2019 - 14:39
Share

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a participat astăzi, 18 iunie 2019, la deschiderea conferinţei internaţionale "Perspectiva unei viitoare strategii privind prevenirea şi lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului de ură".

Conferinţa, organizată în cooperare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Congresul Mondial Evreiesc, este cel de-al treilea eveniment internaţional de nivel înalt dedicat combaterii antisemitismului, care are loc sub egida Preşedinţiei române la Consiliul UE.

Conferinţa reuneşte la Bucureşti reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti din toată lumea şi coordonatorii speciali naţionali pentru combaterea antisemitismului şi îşi propune să ofere un cadru pentru dezbaterea problemelor actuale cu care se confruntă membrii comunităţii evreieşti din toată lumea şi identificarea unor soluţii sustenabile, care să poată fi puse în practică în mod eficient.

În alocuţiunea sa, prim-ministrul Viorica Dăncilă a amintit că Preşedinţia română a Consiliului UE a acordat o atenţie deosebită temei privind combaterea antisemitismului, prioritară pe agenda Preşedinţiei.

"Cel de-al patrulea pilon al priorităţilor Preşedinţiei, Europa valorilor comune, cuprinde teme legate de combaterea eficientă a rasismului, intoleranţei, xenofobiei, populismului, antisemitismului şi descurajarea discursului bazat pe ură, iar contextul european curent este marcat de creşterea îngrijorătoare a fenomenelor de intoleranţă (...) Prin acţiunile sale şi prin modul în care Preşedinţia română a Consiliului UE a ales să abordeze tematica legată de combaterea antisemitismului, ne-am propus să sprijinim eforturile realizate la nivel european şi internaţional în această direcţie. Sperăm ca implicarea noastră pe acest subiect să ofere rezultatele dorite! (...) Vă asigur că România va continua să se dedice, cu seriozitate şi implicare, acestei teme şi după ce vom preda Preşedinţia şi sperăm ca exemplul nostru să fie urmat de alte state-membre!", a amintit premierul în discursul său.

Totodată, a atras atenţia că, în ciuda tuturor instrumentelor şi iniţiativelor existente, după cum constată şi sondajul publicat de Agenţia Europeană pentru Drepturi Fundamentale în 10 decembrie 2018, antisemitismul constituie o problemă în creştere în societăţile europene şi a devenit, deja, un fenomen. Astfel de evoluţii îngrijorătoare necesită un răspuns neechivoc şi hotărât atât din partea forurilor europene, cât şi din partea statelor-membre UE.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a evidenţiat eforturile României în domeniul educaţiei, cercetării şi memoriei Holocaustului şi combaterii antisemitismului, care ar trebui să constituie un punct de referinţă pentru statele din regiune şi în plan internaţional.

De asemenea, şi-a exprimat speranţa ca definiţia de lucru a antisemitismului a IHRA, adoptată urmare eforturilor susţinute ale Preşedinţiei române a IHRA, să fie adoptată de cât mai multe state la nivel naţional.

Elemente de context
Tema combaterii antisemitismului reprezintă o temă prioritară pe agenda Preşedinţiei române a Consiliului UE, în cadrul pilonului IV, Europa valorilor comune.

Au fost organizate două evenimente internaţionale, de nivel înalt, ale Preşedinţiei române, pe această temă. Evenimentul de la Bruxelles, din 7 februarie 2019, organizat în parteneriat cu American Jewish Committee, Bnai Brith Internationl, European Jewish Congress, World Jewish Congress, a fost dedicat combaterii antisemitismului la nivel european.

Evenimentul de la Bucureşti, din 13 martie 2019, a abordat rolul muzeelor memoriale în combaterea antisemitismului şi negării Holocaustului şi a fost concentrat pe promovarea unuia dintre cele mai importante proiecte existente în prezent, la nivel naţional - cel al deschiderii Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.

 

Tag-uri Nume: