25 septembrie 2022

Presupusă rețea de spionaj rusă, demantelată în Bulgaria

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Bulgaria a anunțat vineri arestarea a șase persoane suspectate de spionaj în favoarea Rusiei, inclusiv a unor oficiali din Ministerul Apărării, potrivit procuraturii, precizează media locală.

Persoanele au fost acuzate că au furnizat informații clasificate șefului rețelei, fost cadru al serviciilor de informații din aceasta țară.

Soția sa, care are dublă naționalitate rusă și bulgară, „a acționat ulterior ca intermediară” cu Moscova, a declarat o purtătoare de cuvânt a procuraturuu, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri la Sofia.

Femeia a predat documentele colectate despre Bulgaria, NATO și Uniunea Europeană (UE) „unui diplomat al ambasadei Federației Ruse” și, în schimb, a primit bani pentru a plăti spionii, potrivit purtătoarei de cuvânt a procuraturii,  Siyka Mileva.

Anchetatorii au susținut că ar fi surprins „momentele operative”, când suspecți,  se întâlneau cu liderul rețelei în locuri publice, cum ar fi meciurile de tenis.

De asemenea, au înregistrări ale convorbirilor dintre membrii grupului și o fotografie a femeii care intră și iese din ambasadă, un set de documente pe care procuratura le-a prezentat presei.

Potrivit procuraturii, este „prima dată” când autoritățile din tara vecină identifică o rețea de aceasta anvergură.

Cazul are o „mare importanță pentru securitatea națională și a partenerilor noștri din UE, NATO și Statele Unite”, a declarat procurorul general, Ivan Geshev.

Dintre cei șase presupuși membri ai rețelei, cinci rămân în detenție, în timp ce un altul a fost eliberat pentru că a „colaborat cu ancheta”.

Autor: Ciprian Pop