8 octombrie 2022

Prețurile mondiale la alimente cresc pentru a zecea lună consecutivă – FAO

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În martie, a fost înregistrată o altă creștere a prețurilor la produsele alimentare, la nivel mondial, care se întâmplă pentru a zecea lună consecutivă. Acest lucru a fost anunțat într-un raport publicat astăzi pe site-ul web al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) cu sediul la Roma.

În martie, valoarea medie a indicelui FAO al prețurilor la alimente, care urmărește lunar fluctuațiile prețurilor mondiale pentru cele mai populare produse alimentare, a fost de 118,5 puncte. Aceasta este cea mai mare valoare a acestui indice din iunie 2014 si până in prezent.

Cea mai semnificativă creștere din luna martie a fost observată în cotațiile pentru uleiuri vegetale și produse lactate. Astfel, indicele FAO al prețului uleiului vegetal a crescut cu 8% față de februarie și a atins un maxim de aproape 10 ani.

Indicele FAO al prețurilor la lactate a crescut cu 3,9% față de nivelul său din februarie. Creșterea prețurilor la unt se datorează, în principal, unei ușoare scăderi a ofertei în Europa și unei creșteri a cererii din cauza redeschiderii preconizate a sectorului de catering. Prețurile laptelui praf au crescut și ca urmare a creșterii importurilor din țările asiatice, în special din China.

Indicele mediu al prețului la carne al FAO a fost cu 2,3% mai mare decât nivelul din februarie. Potrivit FAO, principalul motiv pentru creșterea cotațiilor la carne de pasăre și carne de porc a fost creșterea importurilor din China și creșterea vânzărilor interne în Europa în ajunul Paștelui. Prețurile cărnii de vită au rămas stabile, în timp ce prețurile la oaie au scăzut, deoarece vremea uscată din Noua Zeelandă i-a obligat pe fermieri să vândă animale.

Între timp, indicele prețurilor cerealelor FAO din martie, dimpotrivă, a scăzut cu 1,8%. Cu toate acestea, este încă cu 26,5% mai mare decât nivelul din martie 2020. Prețurile la exportul grâului au scăzut cel mai mult, determinat de disponibilitatea stocurilor suficiente și de perspectivele favorabile pentru recolta din 2021. Prețurile porumbului și orezului au scăzut, de asemenea.

Indicele FAO al prețului zahărului a scăzut cu 4% în cursul lunii, determinat de o creștere semnificativă preconizată a exporturilor din India.

Autor: Ciprian Pop