30 septembrie 2022

Prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale – prioritate a DSVSA Alba

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba au început efectuarea controalelor specifice din perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale cu scopul de a proteja sănătatea consumatorilor şi de a preveni apariţia unor episoade de toxiinfecţii alimentare.

În perioada Sărbătorilor Pascale consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte. Este, astfel, necesară dispunerea unor măsuri specifice pentru protejarea intereselor cumpărătorilor, precum intensificarea controalelor în vederea verificării condiţiilor sanitare-veterinare în care sunt produse, depozitate şi valorificate carnea de miel, ouăle destinate consumului uman şi alte alimente care se consumă în perioada Sărbătorilor Pascale.

Controalele efectuate de inspectorii DSVSA Alba se concentrează în principal pe prevenţie şi consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

În această perioadă vor fi intensificate verificările în scopul verificării modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în următoarele categorii de unităţi de vânzare cu amănuntul (în funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19 şi de reglementările privind instituirea măsurilor): carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante, pensiuni, cofetării, patiserii, cafenele, unităţi de tip supermarket, magazine şi depozite alimentare etc.

În perioada 22 martie – 1 mai 2021 inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor din judeţul Alba vor lucra şi în zilele de sâmbătă şi duminică, astfel încât sănătatea consumatorilor să fie protejată.

O atenţie deosebită va fi acordată în această perioadă condiţiilor de sacrificare a mieilor, procesării, transportului şi depozitării cărnii de miel, modului de producere şi comercializare a ouălor şi produselor din ouă destinate consumului uman, laptelui şi produselor din lapte, dar şi vânzării peştelui şi produselor din pescuit (având în vedere apropierea sărbătorilor religioase Bunavestire şi Florii).

În paralel, în trafic, alături de reprezentanţii Poliţiei Alba, vor fi efectuate controale pentru verificarea respectării condiţiilor de transport a mieilor (condiţiile de igienă, documentele de autorizare a mijloacelor auto utilizate pentru transportul acestor animale, documentele însoţitoare – certificate veterinare care să ateste sănătatea mieilor etc.).
DSVSA Alba transmite cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar: aceasta înseamnă că atât produsele de origine animală şi non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii neautorizate sanitar-veterinar.

Îi încurajăm pe toţi operatorii economici să se adreseze medicilor veterinari din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale din judeţ, dar şi la DSVSA (strada Lalelelor, nr. 7A, Alba Iulia) dacă au nevoie de informare, îndrumare şi consiliere, iar pe consumatori să sesizeze posibile nereguli care vizează siguranţa alimentelor, la nr de telefon – 0258 835 915.