Publicat: 16 Mai, 2013 - 09:01
Pentru cine nu ştie, Mircea Carp se putea auzi numai la Europa Liberă

Vineri, 17 mai, ora 11.00, în Sala Gafencu a Ministerului Afacerilor Externe (București, Aleea Alexandru nr. 31), va avea loc lansarea cărții "Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!", semnată de Mircea Carp și apărută sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, un volum de amintiri fascinante ale perioadelor petrecute de autor ca jurnalist la „Europa Liberă” și „Vocea Americii”. În cadrul evenimentului, alături de autor, vor lua cuvîntul: Neagu Djuvara, Micaela Ghiţescu, Ana Blandiana, Oana Lungescu şi Dinu Zamfirescu.

Pentru mulți români, Mircea Carp este glasul pe care l-au auzit ani de-a rîndul la „Europa Liberă” sau „Vocea Americii”. Plecat din România comunistă în 1948, a ajuns mai întîi în Austria, apoi, în 1951, în Statele Unite, unde a lucrat pentru postul de radio „Vocea Americii”. După 22 de ani a revenit în Europa, la München, și a continuat să transmită un timp pentru „Vocea Americii”, apoi s-a transferat la „Europa Liberă”, unde a rămas pînă la încheierea activității, în 1995. De-a lungul carierei sale, Mircea Carp a cunoscut oameni și a relatat evenimente de importanță istorică: l-a însoțit în calitate de corespondent special pe Richard Nixon, primul președinte american care a vizitat România, a realizat reportaje despre cutremurul din 1977, dar și despre evenimentele din 1989. Toate acestea și multe altele se regăsesc în volumul său de amintiri, completat cu fragmente din dosarul de urmărire informativă întocmit de Securitate pe numele său, cu portrete ale personalităților pe care le-a întîlnit, reportaje și interviuri.

Volumul Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!, îngrijit de Veronica Nanu şi Florica Dobre, cu un cuvînt înainte de Dinu Zamfirescu, a apărut recent la Editura Polirom sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și este disponibil inclusiv în variantă digitală: http://www.polirom.ro/catalog/carte/aici-mircea-carp-sa-auzim-numai-de-bine!-4867. La Editura Polirom, Mircea Carp a mai publicat „Vocea Americii” în România (1969-1978) (1997).

”Mircea Carp este o figură legendară a posturilor de radio care au militat pentru principiile democrației și libertății în această parte a lumii. Cartea lui Mircea Carp reprezintă o mărturie inestimabilă a rolului jucat în prăbușirea regimului comunist și a fost o onoare pentru IICCMER să sprijine apariția acestui volum remarcabil”, a precizat Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER.

Evenimentul de lansare face parte din programul „Repere editoriale la MAE” și este organizat de Ministerul Afacerilor Externe împreună cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

***
Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este un organism guvernamental care studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei comunismului în România, prin proiecte de cercetare, educaţionale, editoriale și muzeale. Activitatea IICCMER analizează natura, scopul şi efectele totalitarismului din România în perioada 1945-1989, dar şi memoria acestui regim în exilul românesc şi în perioada postcomunistă.
Institutul coordonează câteva proiecte unice în ţară în acest domeniu, cum ar fi: șantiere arheologice de descoperire a victimelor Securităţii; Muzeul Memorial Râmnicu Sărat – fost penitenciar pentru deţinuţi politici; singura Universitate internaţională de Vară din România pentru studierea istoriei comunismului; primul manual de istorie a comunismului, Fototeca - cea mai mare bază de date online gratuită cu fotografii din timpul comunismului; primul master academic dedicat studiului istoriei comunismului; arhiva exilului românesc; proiecte mediatice de filme documentare.
IICCMER a devenit în timp un centru prestigios de cercetare la nivel european, prin intermediul căruia România își explorează, conștientizează și asumă trecutul comunist, își clarifică rolul în istoria europeană a secolului XX și promovează valorile democraţiei în societatea modernă.