Publicat: 26 Ianuarie, 2020 - 12:33
Share

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza și găzdui o nouă ediție a „Cafenelei Românești” de la ICR Tel Aviv, în cadrul căreia va fi prezentată cartea „Alo, aici e Stroe!” de N. Stroe, apărută în 2019 la Editura Hasefer. La eveniment vor participa Eugen Nacht Stroe - fiului celebrului umorist - și Alexandru Andy, autor al unora dintre cele mai importantante texte de teatru, cuplete şi sketch-uri dramatice şi de televiziune. 

Evenimentul, desfășurat în limba română, va avea loc în data de 30 ianuarie, cu începere de la ora 17:00 și va include prezentarea cărții, proiecția unor sketch-uri ale cuplului Stroe-Vasilache și un dialog între Eugen Nacht Stroe și Alexandru Andy despre cele mai importante momente din impresionanta carieră a lui N. Stroe.

N. Stroe a fost unul dintre reprezentanții de bază ai Teatrului de Revistă din România. Regizor, scriitor, compozitor, actor de teatru și film, Nacht Stroe a debutat ca figurant la Teatrul Mic, iar primul său rol a fost în piesa „Azais” de Louis Verneuil, unde a jucat alături de Leni Caler și Ion Iancovescu. A semnat regia spectacolelor Companiei „Stroe-Vasilache”, Teatrului Majestic, Teatrului Atlantic (4 ani de stagiune), Teatrului de Revistă „Constantin Tanăse” și ale comediilor muzicale „Acceleratul 402”, „Firfirica”, „Cavaler Gândac”, „Săracu' Gică”, „Apartamentul 42”, și altele. Și-a legat numele de scenă și notorietatea de prima emisiune „Ora veselă” care s-a transmis la Radio București pe data de 9 ianuarie 1929. În fiecare duminică la ora 14.30, cei doi se auzeau la Radio București în celebra „Ora Veselă”, care începea totdeauna cu refrenul „Alo, alo, aici e Stroe Și roagă să-i dați voie, O clipă să vă-nveselească, Să glumească, Iar cu Voi”...
Începând cu anii '30 a făcut parte, alături de Vasile Vasilache, din popularul cuplu „Stroe și Vasilache”, devenit cel mai celebru cuplu interbelic din teatrul de revistă românesc. Împreună, aceștia au scris, regizat, compus și jucat în primul film muzical românesc „Bing Bang”. Mai mult, alături de Constantin Tănase, au fost invitați la Paris (Radio France), Istanbul, Beirut, Tel Aviv, Alexandria. După decesul prematur al lui Vasile Vasilache în 1944, a înființat, împreună cu Nora Piacentini și Mircea Septilici, Teatrul Atlantic (aflat pe strada Academiei din București) unde timp de patru ani au fost puse în scenă nenumărate reviste și comedii cu sala plină. Printre șlagărele scrise și compuse de N. Stroe se numără „Du-mă acasă, măi tramvai”, „Morărița”, „Trurli Trurli”, „Ninge ninge”, „Dragoste poveste veche”, „Nu te-ntreb câți ani am” și altele. În 1977 a emigrat cu familia în Israel unde, după apariții în fața comunității românești și publicarea a trei cărți autobiografice, s-a stins din viață pe dată de 24 iunie 1990.

Alexandru Andy este reputat autor de teatru, de cuplete şi sketch-uri dramatice şi de televiziune, care a străbătut toată istoria scenei româneşti postbelice, de la ucenicia desfăşurată în Baraşeum-ul lui Otto Marcovici şi până la afirmarea plenară din anii ’60-’70, când devenise unul dintre cei mai importanţi autori de texte de revistă, atât pentru teatrele bucureştene, cât şi pentru radio şi televiziune. Colaborator al unor mari actori, precum Radu Beligan, Grigore Vasiliu-Birlic, Toma Caragiu, Florin Piersic, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, al unor reputaţi regizori şi oameni de cinema şi televiziune, ca Octavian Sava, Sică Alexandrescu sau Ion Popescu-Gopo, dar și al unor muzicieni ca Harry Reininger, Alexandru Andy a reuşit performanţa de a-şi continua activitatea la un nivel la fel de înalt şi după ce a emigrat  în Israel, unde a lucrat atât pe scenele în limba ebraică, unde a cunoscut un succes notabil, cât şi pe cele româneşti.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: