Publicat: 14 Martie, 2019 - 16:36
Share

În data de 18 martie 2019 o delegaţie a Autorității Naționale Fitosanitare (ANF) va prezida reuniunea grupului de lucru pentru sănătatea plantelor Roosendall, care se va desfăşura, la Bruxelles.

Grupul de lucru se întrunește periodic pentru a coordona poziția Uniunii Europene și a oferi sprijin și asistență Comisiei în negocierile cu țări terțe în ceea ce privește sectorul fitosanitar.

Agenda de lucru a reuniunii este structurată pe trei categorii, astfel: rapoarte pe probleme de interes pentru Grupul Roosendaal, teme operaționale: Acorduri de liber schimb (FTA) și negocieri bilaterale precum și teme strategice.

Prima categorie cuprinde raportul Președinției cu privire la progresele înregistrate de la ultima reuniune a Grupului de lucru, desfășurată în luna noiembrie a anului 2018, raportul Organizației Mondiale de Comerț (WTO) din perspectiva pregătirii reuniunii din 21-22 martie 2019, a Comitetului pentru probleme veterinare și fitosanitare (SPS).

În ceea ce privește temele operaționale vor fi discutate Acordurile de Liber Schimb, dialogurile urmând a fi purtate între statele care au deja în derulare un astfel de Acord (Chile, Canada, Egipt și Columbia) și statele cu care se negociază acest tip de Acord (Indonezia, Noua Zeelandă, Australia și Thailanda). De asemenea, Comisia va furniza detalii despre negocierile bilaterale pe care le desfășoară cu Statele Unite ale Americii cu ocazia pregătirii reuniunii grupului de lucru EU-USA Plant Health Technical, precum și negocieri purtate cu India din perspectiva grupului de lucru EU-India SPS-TBT.

Temele strategice vor viza discuții despre rapoartele responsabililor din sub-grupurile care se referă la certificatele fitosanitare pentru re-export și Uniunea Economică Eurasia (EAEU).

Aceasta este prima dintre cele două reuniuni programate să se desfăşoare la Bruxelles pe perioada exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

 

 

Tag-uri Institutii: