29 septembrie 2022

„Prieten al tuturor și dușman al nimănui” (petroiul rusesc în criza din Sri Lanka)

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Într-unul dintre ultimele sale demersuri în calitate de șef al statului, președintele în exercițiu din Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, a făcut un pas interesant, vorbind cu Putin la telefon, solicitând aprovizionarea cu combustibil atât de necesară țării, pe credit.

Niciodată până acum Sri Lanka nu a experimentat o criză de combustibil de această amploare. Unii au murit așteptând zile întregi la cozi lungi pentru combustibil. În această perioadă de nevoie extremă, faptul că guvernul alunecă în căutarea ajutorului Rusiei este un puzzle care invită la speculații. Cele două state mențin relații diplomatice cordiale, iar Federația Rusă, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, oferă statului insular Sri Lanka un sprijin vital în forurile internaționale. În aceste circumstanțe, cumpărarea de combustibil ieftin din Rusia nu trebuie interpretată ca un gest nepoliticos față de prietenii occidentali ai Sri Lankăi. Sri Lanka pretinde că urmează o politică externă neutră, descriindu-se ca „prieten al tuturor și dușman al nimănui”. Probabil că această neutralitate este baza pe care Sri Lanka, împreună cu India, Pakistanul și alte zeci de țări, s-au abținut de la votul a două rezoluții ale Adunării Generale a ONU care condamna operațiunile militare ale Rusiei în Ucraina.

Declarația Kremlinului privind apelul telefonic inițiat de partea srilankază a atras atenția asupra relației de lungă durată dintre cele două state. „În contextul celei de-a 65-a aniversări de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, care este sărbătorită în acest an, a fost confirmată disponibilitatea reciprocă de a dezvolta progresiv, în continuare, legăturile tradiționale prietenoase dintre Rusia și Sri Lanka”, se arată în comunicat. Deși problema aprovizionării cu combustibil nu a fost menționată în mod specific, declarația Rusiei spune că „președinții au discutat probleme actuale ale comerțului bilateral și al cooperării economice, în special, în domeniul energiei, agriculturii și transporturilor”.

„Prieten al tuturor și dușman al nimănui”

„Comunitatea mondială nu ia parte între Statele Unite și Rusia”, spune analistul politic indian și fostul diplomat M.K.Bhadrakumar. „Nici o singură țară de pe continentul african și din regiunea Asiei de Vest, Centru, Sud și Sud-Est nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei”, spune acesta.

Ce vă împiedică să ajungeți la o țară prietenoasă care are aceleași exporturi de care are nevoie Sri Lanka? Mesajul altor interlocutori, precum fostul președinte Maithripala Sisirsena, care a primit un răspuns la scrisoarea sa către Putin, precum și declarațiile ambasadorului rus, au arătat că nu există niciun obstacol din partea acestuia dacă se iau măsurile necesare.

Așa este neliniștea legată de relațiile cu Rusia, încât ministrul Energiei, Kanchana Wijesekera, și-a retras declarația către presa internațională la sfârșitul lunii mai, potrivit căreia Sri Lanka a cumpărat un lot de țiței rusesc. Potrivit Reuters, „Transportul de 90.000 de tone a fost comandat prin intermediul Coral Energy, cu sediul în Dubai, a spus Wijesekera, adăugând că plata va facilita reluarea singurei rafinării din țară, închisă din 25 martie”. Două săptămâni mai târziu, ministrul a declarat pentru Sunday Times că transportul „nu a fost de la o companie rusă”, ci „o ofertă a unei companii din Dubai, Coral Energy”. Însă a doua zi, prim-ministrul Ranil Wickremesinghe a declarat într-un interviu acordat radiodifuzorului indian Wion că, de fapt, „am cumpărat un transport din Rusia”.

Rapoartele spun că, în condițiile în care sancțiunile Uniunii Europene împiedică marile companii să facă comerț cu producătorii ruși de petrol, comercianții mai mici profită de oportunitatea de a livra petrol rusesc achiziționat la reduceri mari. Va fi Sri Lanka la înălțimea sarcinii de a adopta o abordare diplomatică calibrată pentru rezolvarea crizei combustibilului, în mijlocul acestui mediu internațional tensionat?

Nu este un secret pentru nimeni că, atât puterile occidentale, cât și Rusia și China își exercită influența considerabilă pentru a forța statele mai mici să se conformeze politicilor lor în timp ce încearcă să-și stăpânească rivalii. Dar India, membră a Conferinței a IV-a, cumpără în mod deschis petrol de la Rusia, în timp ce Uniunea Europeană însăși rămâne puternic dependentă de energia rusă, chiar dacă încearcă să reducă această dependență.

Frica de a negocia cu Rusia

Unii reprezentanți ai grupului „independent” de partide politice pro-guvernamentale, precum Frontul Stânga Democrată, Partidul Comunist din Sri Lanka și Frontul pentru Libertate Națională, au denunțat reticența guvernului de a negocia cu Rusia. Aceștia acuză că acest eșec se datorează fricii de a înfuria Statele Unite și Uniunea Europeană. Într-un briefing comun al grupului, difuzat la televiziunea națională, purtătorul de cuvânt al Frontului pentru Libertate Națională, Mohamed Muzzamil, a susținut că guvernul a căzut pradă „strategiei indo-pacifice” a SUA.

În mod ironic, un editorial despre Sri Lanka din Washington Post, care a expus fundamentele geopolitice ale ajutorului SUA pentru Sri Lanka, a dat credit acestei critici. Așa cum a fost citat în Sunday Times din 22 iulie, coloana intitulată „Suferința în Sri Lanka: America trebuie să contribuie la limitarea unei crize a datoriilor care s-ar putea răspândi pe tot globul”, și-a exprimat îngrijorarea că președintele Putin „ar putea folosi durerea din Sri Lanka pentru a extinde influența Rusiei în regiunea Indo-Pacific.” Susținând că Statele Unite ar trebui să-și folosească puterea ca cel mai mare acționar al FMI pentru a ajuta țările să-și restructura datorii, editorialistul a spus: „Sri Lanka prezintă o oportunitate pentru administrația Biden de a concepe un plan de salvare împreună cu alți membri ai Dialogului de Securitate Cadrilater: India, Japonia și Australia. Acest lucru ar putea atenua suferința și ar putea arăta întregului Indo-Pacific că merită să avem de-a face cu Statele Unite, mai degrabă decât cu China sau Rusia.”

Într-o întâlnire cu mass-media la Colombo, a doua zi după apelul telefonic al lui Rajapaksa către Putin, ambasadorul SUA, Julie Chung, a declarat că Statele Unite nu aplică sancțiuni țărilor terțe care importă petrol rusesc. Totuși, diplomatul a subliniat că există sancțiuni împotriva băncilor, logisticii, transporturilor și finanțării rusești. Acesta din urmă se traduce în probleme pentru țările terțe care doresc să facă comerț cu Rusia la efectuarea plăților, chiar dacă nu există sancțiuni directe împotriva acestora. Deci, concluzia este că țările terțe se văd pedepsite de sancțiunile Statelor Unite și ale Uniunii Europene. Bhadrakumar, citând un raport UNCTAD, a atras atenția asupra consecințelor globale alarmante ale blocării canalelor bancare pentru comerțul cu Rusia. Cele mai afectate sunt țările cel mai puțin dezvoltate, în special în Africa, care sunt puternic dependente de Rusia pentru grâu, a menționat ambasadorul.

Trimisul SUA spusese că „Sri Lanka trebuie să țină cont și de faptul că președintele Putin a lansat un atac brutal, neprovocat și nejustificat asupra unei țări suverane – Ucraina”. Cu toate acestea, mulți analiști, inclusiv cei occidentali, au arătat că cauzele conflictului dintre Rusia și Ucraina sunt mai profunde decât ne-ar face să credem narațiunea occidentală. În special, John Mearsheimer, profesor distins de științe politice și co-director al Programului de politică internațională de securitate la Universitatea din Chicago, a susținut că „Occidentul, în special Statele Unite, este în primul rând responsabil pentru această mizerie”.

Guvernul din Sri Lanka este acum la cheremul FMI controlat de SUA pentru a-l salva de catastrofa economică. Dar, în plus, este incapabil să adopte o poziție de principiu în relațiile sale externe? De exemplu, cum se reflectă în țară faptul că ministrul energiei anunță decizia Sri Lankăi de a ridica interdicția pentru Qatar Charity, care coincide cu călătoria sa în statul bogat în petrol în căutare de combustibil?

Fostul ambasador în Rusia, Saman Weerasinghe, a vorbit deschis despre politica externă a Sri Lankăi la un eveniment televizat organizat luna trecută de Societatea de prietenie Sri Lanka-Rusia, la care a participat și ambasadorul rus. Weerasinghe a regretat că cele 800 de milioane de dolari oferite ca ajutor pentru proiecte de către Rusia nu au fost folosite în timpul mandatului său. El a regretat incidentul în care un zbor Aeroflot a fost blocat în Sri Lanka și a întrebat de ce nu s-au oferit scuze la nivel diplomatic.

Problema a fost că politica externă a Sri Lankăi a fost formulată într-o „altă țară”, a susținut el, spre deosebire de politicile externe ale altor țări, care sunt formulate acasă. Aceasta este o acuzație neplăcută, care nu are legătură cu nicio criză globală. Având în vedere instabilitatea politică actuală din țară, pe fundalul unei lupte epice pentru putere care se desfășoară pe scena mondială, evoluțiile din Sri Lanka vor fi urmărite îndeaproape în lunile următoare.

A contribuit Ciprian Pop

Sursa foto wion