Publicat: 7 Iunie, 2019 - 13:26
Share

Ambasada britanică a sărbătorit ieri, la Bucureşti, Ziua Naţională, printr-o recepţie care a marcat 67 de ani de domnie a Reginei Elisabeta a II-a, cea mai lungă din istoria britanică, şi totodată, prietenia strânsă dintre Marea Britanie şi România.

"Această recepţie, cu invitaţi britanici şi români, este o expresie elocventă a parteneriatului strategic dintre ţările noastre, care au făcut eforturi comune pentru a apăra beneficiile societăţilor noastre liberale şi libere", a spus ambasadorul britanic Andrew Noble în deschiderea evenimentului organizat la Arenele BNR, la care au luat parte aproximativ 900 de persoane. Oaspeţi de onoare au fost Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul Viorel Ilie şi Carmen-Ileana Mihălcescu, Vicepreşedinte a Camerei Deputaţilor. La eveniment a participat şi Principesa Maria a României.

"Recent, am avut dovada ataşamentului românilor de pretutindeni faţă de drepturile pe care le-au câştigat în democraţie. De asemenea, am văzut că instituţiile create în România într-o perioadă scurtă, odată cu începerea procesului de reformă de la mijlocul anilor '˜90, au putut să reziste la presiuni şi la interferenţe nepotrivite. Aş dori să îi salut în mod special pe cei prezenţi care au contribuit la modernizarea României în această perioadă scurtă de reformă. (...) Pe baza convingerii mele personale despre durabilitatea şi calitatea schimbărilor câştigate în România, propun să privim această petrecere ca prilej de a sărbători libertatea românilor în cel de-al 30-lea an după căderea comunismului", a adăugat ambasadorul Noble.

Tema evenimentul, 30 de ani de libertate, #30YearsOfFreedom, a fost ilustrată prin organizarea unui târg al ONG-urilor britanice active în România, precum şi prin diversitatea momentelor muzicale.

Circa 20 de ONG-uri britanice au pregătit pentru oaspeţi prezentări ale activităţii lor în România, concentrată pe palierele vulnerabile ale societăţii, de la copii şi tineri cu dizabilităţi şi/sau boli terminale, oameni fără adăpost, reprezentanţi ai minorităţii Roma sau victime ale violenţei domestice, dar şi pe alte aspecte cheie precum protecţia mediului şi a patrimoniului.

Corul Ascendis, un grup de tineri muzicieni între 18 şi 35 de ani, a intonat imnurile celor două ţări şi a susţinut un scurt program muzical în deschiderea recepţiei. Acesta a fost urmat de Taraf de Caliu, celebri lăutari din Clejani aclamaţi în întreaga lume, iar, la final, cunoscuta formaţia FreeStay i-a încântat pe oaspeţi cu muzică pop britanică.

Link foto https://fil.email/6lGYz9AP

Discursul ambasadorului Andrew Noble este ataşat

*

DISCURSUL AMBASADORULUI BRITANIC ANDREW NOBLE
QUEEN'S BIRTHDAY PARTY, 06 IUNIE 2019
#30YearsOfFreedom/30 de ani de libertate

Stimate Domnule Ministru pentru Relaţia cu Parlamentul Viorel Ilie,
Stimată Doamnă Vicepreşedinte a Camerei Deputaţilor Carmen-Ileana Mihălcescu,
Alteţa Voastră Regală, 
Excelenţe,
My Lords, Ladies and Gentlemen,

Bine aţi venit la QBP, aniversarea încoronării Majestăţii Sale Regina Elisabeta a doua, în cel de-al şaizeci şi şaptelea an al domniei Sale. Avem prilejul să sărbătorim nu doar cea mai lungă domnie din istoria britanică, ci şi relaţiile dintre Regatul Unit şi România, care au înflorit nemaipomenit de mult în ultimii ani.

O să încep cu '˜good news': discursul meu va fi scurt. Pe de altă parte, am şi '˜bad news': discursul scurt va fi anul viitor, la Queen's Birthday Party 2020, nu în această seară!

Stând astăzi aici, în faţa dumneavoastră, am impresia unui eveniment deosebit de plăcut într-un colţ minunat al oraşului Bucureşti. Ultima oară când am participat la un QBP în România, impresia dominantă era cea a unui eveniment marcat de teamă şi suspiciune, la care oaspeţii au trebuit să primească autorizaţia Securităţii ceauşiste ca să asiste. Acest lucru s-a întâmplat în 1986. De atunci, au trecut treizeci şi trei de ani, în care, Doamnelor şi Domnilor, mi se pare că această ţară s-a schimbat profund şi ireversibil.

Recent, am avut dovada ataşamentului românilor de pretutindeni faţă de drepturile pe care le-au câştigat în democraţie. De asemenea, am văzut că instituţiile create în România într-o perioadă scurtă, odată cu începerea procesului de reformă de la mijlocul anilor nouăzeci, au putut să reziste la presiuni şi la interferenţe nepotrivite. Aş dori să îi salut în mod special pe cei prezenţi care au contribuit la modernizarea României în această perioadă scurtă de reformă.

Acum câteva luni, un specialist în domeniul juridic din România mi-a spus că toate controversele din justiţie nu sunt un semn al slăbiciunii sistemului, ci, din contră, al tăriei instituţiilor şi a poporului. Sunt de acord că românii nu vor să tolereze o întoarcere la zilele în care invitaţii la o petrecere de Ziua Naţională trebuiau să ceară de la o instituţie represivă permisiunea de a participa. Pe baza convingerii mele personale despre durabilitatea şi calitatea schimbărilor câştigate în România, propun să privim această petrecere ca prilej de a sărbători libertatea românilor în cel de-al treizecilea an după căderea comunismului.

Libertatea câştigată trebuie, sigur, să fie apărată, în toate formele ei, de la libertatea de exprimare, la libertatea de a alege şi a evolua într-un cadru just şi democratic. Pentru o democraţie solidă, avem nevoie de o presă liberă şi independentă. În acest an, guvernul britanic susţine libertatea presei printr-o campanie globală, un demers uriaş prin care vrem să ne asigurăm că drepturile jurnaliştilor sunt apărate şi respectate. Sunt fericit că autorităţile române au confirmat deja participarea la conferinţa globală pe tema libertăţii presei pe care o vom organiza în iulie, la Londra, în parteneriat cu Guvernul Canadei.

Într-un sens, această petrecere, cu invitaţi britanici şi români, este o expresie elocventă a parteneriatului strategic dintre ţările noastre, care au combinat eforturile naţionale ca să apere beneficiile societăţilor noastre liberale şi libere. Aş dori să-i salut, în special pe:

- reprezentanţii forţelor noastre armate şi toţi cei care sunt implicaţi în apărarea securităţii noastre şi care ne protejează de pericolele strategice, de atacurile criminalităţii organizate şi de terorism;

- salut reprezentanţii firmelor care au creat o relaţie economică şi comercială bilaterală care se consolidează de la an la an. În cursul pregătirilor pentru un Brexit ordonat, avem nevoie de aceste legături economice care să faciliteze cooperarea;

- salut organizaţiile nonguvernamentale prezente aici care au rădăcini în Marea Britanie şi care lucrează pentru bunăstarea celor mai puţin norocoşi dintre noi. Vă invit, Doamnelor şi Domnilor, în pavilionul de lângă noi să vă informaţi cu privire la activităţile ONG-urilor britanice din România. Sunt mândru să spun că organizaţii prezente astăzi aici, precum şi multe altele lucrează neîntrerupt pentru îmbunătăţirea vieţii celor marginalizaţi, care nu au beneficiat de bunăstarea României moderne sau care se simt excluşi din societate.

Doamnelor şi Domnilor, să nu uităm că suntem astăzi, aici, pentru a sărbători: 30 de ani de libertate în România şi şaizeci şi şapte de ani de domnie a Majestăţii Sale Regina.

Vă invit, aşadar, să savuraţi mâncarea britanică şi să vă destindeţi cu o gamă muzicală deosebită. Veţi auzi câteva piese ale excepţionalului Cor Ascendis, care a cântat imnurile naţionale cu mare măiestrie. După Corul Ascendis, mă bucur enorm că avem libertatea să primim pe scenă o formaţie care demonstrează diversitatea moştenirii culturale a acestei ţări - Taraf de Caliu. La final, veţi asculta o selecţie a creaţiilor britanice din muzica pop, datorită unei performanţe de neuitat a trupei FreeStay.

Doresc să le mulţumesc tuturor sponsorilor noştri şi, în special, sponsorilor de top, London Stock Exchange Group şi Provident Financial, precum şi gazdei noastre, Banca Naţională a României, care ne-a primit cu multă căldură şi profesionalism şi cu care este o onoare şi o plăcere să colaborăm.

În final, permiteţi-mi să propun două toasturi - sper că aveţi ceva în pahar...

Pentru sănătatea şi succesul Preşedintelui, ale Guvernului şi ale Poporului României!

Pentru sănătatea şi succesul Majestăţii Sale Regina Elisabeta a doua!

Vă mulţumesc pentru atenţie şi îi invit pe Domnul Ministru pentru Relaţia cu Parlamentul Viorel Ilie şi pe Doamna Vicepreşedinte a Camerei Deputaţilor Carmen-Ileana Mihălcescu să ne spună câteva cuvinte.

Tag-uri Nume: