29 septembrie 2022

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit la Palatul Victoria pe ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo Maria Durante Mangoni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit la Palatul Victoria pe ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo Maria Durante Mangoni. Discuţia aprofundată s-a derulat în contextul excelentelor relaţii bilaterale şi a Parteneriatului Strategic menţionat de către ambele părţi.

De altfel, excelentele relaţii româno-italiene pot fi regăsite în schimburile economice şi comerciale, în integrarea românilor în Italia şi a italienilor în România, în susţinerea reciprocă în momente dificile, aşa cum s-a întâmplat în pandemie, prin detaşarea unei unităţi voluntare de medici în Italia, în 2020, şi sprijinul italian primit de România, în 2021.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a evocat experienţele pozitive ale bunei colaborări economice, industriale şi militare pe care cele două părţi le-au avut de-a lungul timpului.

De asemenea, printre temele discutate s-a numărat problematica energetică şi a preţurilor din perspectiva nevoii de echilibru între acţiunea de piaţă, nevoile şi costurile furnizorilor şi protecţia acordată cetăţenilor şi companiilor mari şi mici.

Partea italiană a insistat asupra propriilor realizări, precum şi asupra expertizei economice. Valoarea schimburilor comerciale între cele două state este de peste 12 miliarde de euro la nivelul anului 2021, cu o balanţă echilibrată. Investiţiile directe italiene în România sunt de 9 miliarde de euro, pe primul loc ca număr şi pe al doilea loc ca volum, după Germania. Domeniile de investiţii cele mai importante rămân cele din energie, mecanică de precizie sau din sfera agroalimentară, dinamica investiţiilor italiene incluzând o investiţie majoră în oţeluri speciale şi o alta în domeniul înaltelor tehnologii.

Interesele reciproce ale ambelor părţi au fost evocate, ca şi susţinerea în privinţa evoluţiilor europene şi internaţionale.

Biroul de presă al Guvernului