Publicat: 21 Ianuarie, 2012 - 12:32

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:

BETELIE MIHAI, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată,
- favorizarea infractorului, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie,
- instigare la infracţiunea de folosire a influenţei sau a autorităţii de către o persoană cu funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,
- şantaj, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie;

GRIGORESCU BOGDAN-NICOLAE, secretar general la Primăria Sectorului 1 Bucureşti, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, în formă continuată,
- conflict de interese,
- şantaj, în legătură directă cu o infracţiune de corupţie.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, inculpaţii Betelie Mihai, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 şi Grigorescu Bogdan-Nicolae, secretarul general al Primăriei Sectorului 1, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu privitoare la incompatibilităţi prevăzute în Statutul judecătorilor şi procurorilor şi, respectiv, în Legea administraţiei publice locale, au efectuat, prin persoane interpuse, activităţi financiare, ca acte de comerţ, şi au participat la administrarea S.C. ENVIROSERVICE S.R.L. Bucureşti, în scopul obţinerii unor foloase materiale necuvenite. Atribuţiile de administrare a acestei societăţi comerciale, ai cărei reprezentanţi legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi inculpaţi, au fost împărţite între cei doi inculpaţi.

Concret, inculpaţii s-au ocupat în fapt de administrarea acestei firme (cu obiect de activitate achiziţionarea deşeurilor colectate selectiv în vederea reciclării) implicându-se în mod direct în tot ceea ce însemna funcţionarea acesteia: relaţiile cu partenerii de afaceri, selecţia de personal şi plata salariilor, achiziţii de utilaje şi plata acestora, relaţiile cu unităţile bancare, distribuţia mărfurilor, plata chiriei, etc. Grigorescu Bogdan-Nicolae a finanţat activitatea firmei cu suma de 50.000 de euro.

În acest context, în scopul de a beneficia, în interesul acestei afaceri, de influenţa şi autoritatea de care se bucura o persoană, membru al filialei Ilfov a unui partid politic, inculpaţii Betelie Mihai şi Grigorescu Bogdan-Nicolae i-au solicitat acestei persoane să le faciliteze desfăşurarea activităţilor lor comerciale.
În condiţiile în care o societate comercială aflată în relaţii contractuale cu S.C. ENVIROSERVICE S.R.L. a încetat derularea acestui contract pe fondul existenţei unor nereguli, inculpaţii Betelie Mihai şi Grigorescu Bogdan-Nicolae, profitând de funcţiile publice deţinute, au exercitat presiuni asupra reprezentanţilor acestei firme pentru ca aceştia să nu sisteze contractul respectiv.

În mod independent de aspectele menţionate mai sus, în cursul lunii iunie 2011, inculpatul Betelie Mihai, în condiţiile în care a luat la cunoştinţă în mod nelegal de proceduri referitoare la punerea în executare a unei autorizaţii emise, în conformitate cu dispoziţiile Codului de procedură penală, într-un dosar penal aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a făcut demersuri pentru divulgarea acestei operaţiuni în scopul de a zădărnici urmărirea penală a persoanelor vizate în dosarul respectiv.
Având în vedere calitatea de magistrat a inculpatului Betelie Mihai, la data de 18 ianuarie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat perchiziţionarea şi reţinerea acestuia iar la data de 19 ianuarie 2012, Secţia pentru procurori a încuviinţat arestarea inculpatului Betelie Mihai.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 19 ianuarie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.