Publicat: 29 Octombrie, 2020 - 13:18
Share

Asociaţia Nevăzătorilor din România, Universitatea din Bucureşti şi Fundaţia Orange au lansat oficial BLINDHub, proiect cu acoperire naţională, în cadrul căruia va fi dezvoltată o aplicaţie mobilă menită săfacilitezeaccesul persoanelor cu deficienţe de vedere pe piaţa muncii şi în mediul universitar.

Proiectul se va derula în perioada 2020 - 2022 şi răspunde nevoilor celor peste 50.000 de persoane cu deficienţe de vedere şi apte de muncă din România, în contextul tendinţei de digitalizare, dar şi a solicitării tot mai mari în rândul angajatorilor de capital uman bine pregătit.Proiectul BLINDHub este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 482.000 lei,prin intermediul programului "Lumea prin Culoare şi Sunet", cel mai mare fond dedicat persoanelor cu deficienţe de vedere / auz din România.

"Utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi de acces sunt premize incontestabile ale unei reale incluziuni pentru persoanele cu deficienţă de vedere. Într-o lume digitală, BLINDHub pune împreună idei şi oportunităţi vocaţionale şi de muncă într-un spaţiu de interacţiune perfect adaptat nevoilor nevăzătorilor", a menţionat Tudorel Tupiluşi, Preşedinte ANR.

Componenta principală a proiectului o reprezintă aplicaţia mobilă în care beneficiarii îşi vor putea crea gratuit, un profil profesional complet in baza unui video CV. Companiile interesate vor avea ocazia să filtreze în baza de date şi să trimită direct solicitări de interviu către candidaţi. Materialul de tip video CV va fi realizat cu sprijinul echipei de proiect în cadrul celor 2 centre BLINDHub din Bucureşti sau în ţară, în cadrul evenimentelor organizate în 5 mari oraşe, cu scopul de a promova beneficiile aplicaţiei, atât pentru angajat, cât şi pentru angajator.

"BLINDHub reprezintă nu doar un simplu proiect cu o componentă digitală, ci şi o oportunitate majoră pentru comunitatea nevăzătorilor din Romania de a se conecta la mediul educaţional universitar şi la piaţa forţei de muncă. Consider că acest proiect va da naştere pe termen lung, unui trend pozitiv de integrare în mediul universitar a studenţilor cu dizabilităţi de vedere", a completat Magdalena Platis, Prorector al Universităţii din Bucureşti.

"Succesul BLINDHub se bazează pe trei piloni importanţi: o schimbare de mentalitate în ceea ce priveşte comunitatea nevăzătorilor sub aspectul îmbraţişării noilor tehnologii digitale, adoptarea unei noi viziuni asupra capitalului uman reprezentat de persoanele nevăzătoare şi revoluţia tehnologică care transformă interacţiunea nevăzătorilor cu angajatorii şi mediul educaţional", a considerat Dacian Pribeanu, expert BLINDHub.

"Prin BLINDHub ne propunem să schimbăm mentalităţi, să dărâmăm bariere şi să construim un alt mod de a fi şi de a neraporta la cei diferiţi de noi. Construim un "nou normal" pe piaţa muncii din România, ghidată de procese empatice şi incluzive, unde cu ajutorul tehnologiei, dizabilitatea devine uşor abilitate atunci când omul are la dispoziţie resursele necesare şi mediul propice pentru a-şi atinge potenţialul maxim" a declarat Dana Deac, Preşedinte Fundaţia Orange.

Mai multe detalii privind acţiunile ce vor fi derulate în cadrul proiectului vor fi disponibile pe pagina de Facebook BLINDHub.ro

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: