Publicat: 27 Octombrie, 2016 - 15:02
Share

Institutul National  de Cercetare pentru Sport, cu implicarea agenției de publicitate Erka Synergy Communication, a organizat in data de 20 octombrie 2016 Prima Conferinta Internationala din Romania dedicata exclusiv problematicii dublei-cariere a sportivilor de performanta. La conferinta au participat peste 80 de persoane, inclusiv  invitati internationali din Italia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Grecia si  Bulgaria.

Conferinta a fost deschisa cu discursurile invitatiilor de rang ministerial : ministrul Tineretului si Sportului, Elisabeta Lipa, secretarul de stat MTS, Narcisa Lecusanu, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice, Valentin Ionescu si consilierul ministrului Educatiei  Nationale si Cercetarii Stiintifice, Andrei Craciun. 

În prezentarea sa, Vice-Presedintele rețelei europene pentru dubla-carieră EAS Network, Tibor Kozsla, a vizat clar definirea și delimitarea clară a conceptului de dublă-carieră a sportivilor de performanță, diferențiind între dublă-carieră, adică dezvoltarea unei cariere profesionale în paralel cu performanța sportive și, integrarea și  reintegrarea sportivilor de performanță după încheierea carierei sportive.
De asemenea, au luat cuvantul nume sonore din sportul românesc George Boroi -comandantul Clubului Steaua, George Cosac -presedintele Clubului Dinamo, Gabriela Szabo -Public Affairs Manager ADECCO Romania, Mihai Covaliu presedintele Federatiei Romana de Scrima.
 
Au vorbit despre problemele lor legate de cariera sportivă și profesională, sportivi de excepție ai României : Loredana Dinu (Componentă a Lotului Olimpic de Spadă Feminin), Ana-Maria Popescu (Componentă a Lotului Olimpic de Spadă Feminin), Bianca Pascu (Componentă a Lotului Olimpic de Sabie Feminin), Marian Drăgulescu (Componentă a Lotului Olimpic de Gimnastică Artistică Masculin), Simona Gherman (Componentă a Lotului Olimpic de Spadă Feminin).
Pentru a trece de la teorie la practica, conferinta a fost urmata de un targ educational si de job-uri, unde mai multe companii i-au consiliat pe sportivii de performanta si le-au prezentat oferta locurilor de munca disponibile, pregatite special pentru ei. 

Expozantii au fost: Crossfit Groove,  Herbalife, Avon, Oriflame, Creative Business Management, Talent Center, Atelierele Ilbah, Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea Hyperion din Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti si Pescariu Sports&Spa. Pe aceeasi idee,  va avea loc si un pilot de formare ca antreprenori pentru 20 de sportivi seniori, prin cursuri on-line pe platforma de e-learning a proiectului si cursuri fata-in-fata, cu diplome recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului european Centru Regional de Politici şi Suport pentru Dublă Cariera a Sportivilor – DC4AC, finantat de Comisia Europeana, prin Programul ERASMUS + Sport, leader de proiect fiind  Institutul National de Cercetare pentru Sport.
“ A fost o placere si o onoare pentru noi sa ne implicam in acest proiect, in a carui reusite credem cu tarie, avand in vedere ca trateaza o nevoie, si anume reconversia sportivilor de inalta performanta, dupa incheierea carierei sportive. De altfel, ERKA este un foarte bun cunoscator al evenimentelor sportive, avand in vedere ca de-a lungul timpului ne-am ocupat de organizarea weekend-urilor sportive ale clientului nostru, Decathlon, din 2005 suntem responsabili de organizarea  Crosului Universitatii Bucuresti – cora Lujerului Challenge, care are loc in fiecare an in luna mai si la care participa peste 3.000 de alergatori.
 De curand, unul dintre clientii nostri a avut o activare in cadrul Maratonului Bucurestiului, iar noi ne-am implicat in crearea conceptului si implementarea acestuia.  De asemenea, ne-am ocupat de echipa de handbal Steaua, in anul in care echipa s-a calificat in Champion’s League… avem niste amintiri foarte placute din perioada aceea. De-a lungul timpului, ne-am intersectat cu foarte multi sportivi si fosti sportivi de inalta performanta si, vorbind cu ei, am identificat aceaste semne de intrebare pe care acestia si le pun dupa incheierea activitatii sportive. Faptul ca putem sprijini cumva acesti oameni, care ne onoreaza tara si pe noi, ca romani, este o onoare pentru mine si pentru echipa mea. Sunt convinsa ca in curand se vor vedea si rezultatele unor asemenea actiuni’’ , a declarat Ruxandra Serban, CEO Erka  Synergy  Communication.