Publicat: 19 Septembrie, 2017 - 13:43
Share

Vineri 15 Septembrie a început în Montreal, Canada pentru 3 zile, prima conferință a jurnaliștilor români de pretutindeni. Au participat atât reprezentanți din partea administrației de la București cât și jurnaliști din mai multe țări unde sunt comunități mari de români.

'Presa din diaspora ar trebui să coaguleze comunitatea și să arate ce este mai valoros în comunitățile respective', a declarat doamna Sanda Pralog, consilier pentru românii de pretutindeni din partea Președintelui României.

'Avem o deschidere totală pentru proiectele de presă din diaspora. Vrem să susținem financiar proiectele de jurnalism serioase print sau online care promovează România și românii', a declarat și Secretarul de Stat din partea Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Iane.

'Am acceptat cu plăcere invitația AJRP de a participa la conferința jurnaliștilor români din diaspora având în vedere, mai ales, rolul de informare publică pe care trebuie să îl îndeplinească AGERPRES. Pentru ca știrile AGERPRES să poată ajunge la cât mai mulți români din diaspora, este foarte importantă colaborarea cu presa română din țările cu comunități vaste de români. Pentru a aduce și o dimensiune practică acestei colaborări, AGERPRES va furniza flux de știri gratuit întregii prese române din diaspora. Sper că așa vom contribui atât la creșterea calității jurnalismului românesc de peste hotare, cât și la o mai bună informare a românilor care au ales să trăiască altundeva decât în Romania'', a declarat Alexandru Ion Giboi, director general al AGERPRES.

Majoritatea celor prezenți au fost de acord că viitorul jurnalismului este în zona online, radio, publicații și chiar televiziuni online. Au fost și jurnaliști care au susținut că nimic nu poate înlocui mirosul hârtiei imprimate și că ei se vor lupta atât cât vor putea ca să rămână la presa tipărită.

Toți participanții au fost de acord că presa din diaspora trebuie să fie în folosul și slujba românilor din afara granițelor și să rămână un element de coagulare. De asemenea, s-a împărtășit și ideea unei prese mai pozitive care să arate părțile bune ale comunităților de români de pretutindeni.

Întâlnirea a fost transmisă integral live pe mai multe retele de socializare.

'Consider că a fost un eveniment reușit și cu siguranță vom repeta această întâlnire și anul care vine probabil într-un alt oraș din lume unde există comunități importante de români', a declarat Cristian Bucur președintele Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni.