Publicat: 16 Martie, 2014 - 14:02
Share

În săptămâna educației deschise, pe fondul discuțiilor despre elaborarea manualelor digitale în România, Coaliția pentru Resurse Educaționale Deschise a organizat prima conferință națională despre Resurse Educaționale Deschise, la Biblioteca Națională a României.

Resursele Educaționale Deschise (RED) sunt materiale educaționale, create offline sau online, precum manuale, cursuri, aplicații multimedia, materiale video, materiale audio, realizate în scop de învățare, care pot fi accesate de publicul larg gratuit și care sunt puse la dispoziție sub o licență ce permite utilizarea, copierea, adaptarea sau reutilizarea lor de către orice persoană interesată.

Peste 70 de bibliotecari, profesori, oameni de afaceri, editori au venit din întreaga țară pentru a prezenta proiecte de succes din domeniul educației deschise, fie inițiative ale unor persoane fizice, fie ale unor companii.

De exemplu, educatie.inmures.ro este o platformă privată unde se pot accesa gratuit jocuri didactice de matematică, exerciții de limba engleză și filmulețe educaționale. De asemenea, platforma www.revistatus.ro, parte din aceeași inițiativă, prezintă într-un mod interactiv benzi desenate, poezii, jocuri și animații ale poveștilor audio pentru copii.

Un alt exemplu, de această dată unul care se adresează profesorilor, este www.moodle.ro . Moodle este o platformă de e-learning, un software care poate fi instalat gratuit pe calculator și care facilitează crearea de materiale educaționale, administrarea programelor de instruire și ale cărei funcționalități sunt: autoinstruire online, clasă virtuală, testare online, comunicare.

www.didactic.ro este o comunitate a cadrelor didactice online, care permite împărtășirea materialelor educaționale între profesori, pentru învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal și profesional. Acestea pot fi îmbunătățite și preluate de alți profesori. Pe lângă materiale educaționale, platforma conține informații despre concursuri și evenimente.

Toate proiectele prezentate vor fi publice pe website-ul www.acces-deschis.ro.