27 noiembrie 2021

Prima dintr-o serie de conferinţe dedicate ştiinţei şi tehnologiei

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În noul secol al existenţei sale, Universitatea Politehnica Timişoara a demarat o serie de conferinţe pe teme de ştiinţă şi tehnologie, prima dintre acestea, având ca temă „The Future of Mobility – ZF Perspective”, fiind organizată luni, 18 octombrie 2021, cu ocazia vizitei lui Dirk Adamczyk, Senior Vice President Engineering, şi a lui Dirk Walliser, Senior Vice President Corporate Research & Development, ZF Group, în România.

Evenimentul a fost găzduit de Biblioteca UPT, cu o prezenţă fizică redusă, dar lărgită în mediul virtual, în special cadre didactice, cercetători şi studenţi din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara.

În debutul conferinţei, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a făcut o scurtă prezentare a instituţiei pe care o conduce subliniind faptul că primul secol de existenţă a fost bazat pe o legătură strânsă cu industria, încă de la înfiinţare. De altfel, primul buget al Şcolii Politehnice timişorene a avut o componentă substanţială din partea întreprinderilor din oraş. Colaborarea cu mediul economic a fost foarte bună în toată această perioadă, iar în prezent se dezvoltă şi mai mult, în special pe linie de cercetare-dezvoltare-inovare şi tehnologii de avangardă.

Rectorul UPT a declarat că „Având în vedere dinamica domeniului, şi numai a celui auto, ci a tuturor domeniilor inginereşti, cu o schimbare mult mai mare pe zonele de IT, automotive şi cele similare, e de interes pentru universitatea noastră de a şti şi a avea nişte repere despre cum să dezvoltăm activitatea în raport cu ceea ce se va întâmpla în piaţă. În acest sens, e important pentru noi punctul de de vedere al unei companii partenere despre ceea ce se întâmplă la ora actuală şi ce se va întâmpla în următoarea perioadă în domeniul automotive.”

În cadrul prezentării sale, Dirk Adamczyk, Senior Vice President Engineering, ZF Group, a prezentat viziunea sa în ceea ce priveşte dezvoltarea viitoare a domeniului automotive, soluţiile inteligente de e-mobility, viitorul maşinilor electrice, vehicule autonome, subliniind faptul că niciodată nu a fost mai interesant şi mai provocator să fii inginer. Referitor la colaborarea cu UPT, oaspetele a declarat că „Investim mult în domeniul tehnologiei e-mobility, pentru generaţiile viitoare de mobilitate, iar interesele universităţii şi ale noastre coincid din punct de vedere tehnologic. Interesul este de a creşte şi a ne dezvolta împreună, să atragem studenţii talentaţi şi pasionaţi de aici pentru proiectele noastre de viitor în domenii cum sunt electronica şi dezvoltarea de software. Studenţii de aici sunt bine pregătiţi astfel că pregătim oferte de colaborare în aceste domenii. Viitorul mobilităţii este electric, este bazat pe software, vehiculele viitorului au funcţiile bazate pe software şi conducere autonomă, din ce în ce mai multe automatizări, aceasta este tendinţa la ora actuală”.

Reprezentantul ZF Group în România, dr.ing. Sever Scridon, Managing Director, a subliniat faptul că „Parteneriatul între ZF Group şi UPT a existat şi până acum, acum doar trecem într-o nouă etapă, Universitatea Politehnica Timişoara este un partener de încredere, care asigură, pe lângă resursele umane necesare nouă, un potenţial de dezvoltare pe proiecte de cercetare de înaltă calitate şi sperăm că prin acest eveniment arătăm şi ceea ce dorim să dezvoltăm în locaţia din Timişoara.”

În încheierea evenimentului, reprezentanţii ZF Group, alături de cei ai conducerii UPT, au vizitat câteva dintre laboratoarele facultăţilor de Automatică şi Calculatoare, Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale, Electrotehnică şi Electroenergetică, Mecanică, din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, şi au purtat discuţii cu colectivele de cercetare din cadrul UPT care lucrează pe proiecte în domeniile automotive şi e-mobility.