30 iunie 2022

Prima ediţie a Festivalului Teiului lui Eminescu, organizat la Parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, după săvârşirea de către Părintele paroh Protopop Dr. Ioan Dură a Sfintei Liturghii şi a Vecerniei Rusaliilor, în parohia „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam a avut loc prima ediţia a Festivalului Teiului lui Eminescu.

Odată cu plantarea puietului de tei descendent din Teiului lui Eminescu, dăruit parohiei de Grădina Botanică din Iaşi, în grădina bisericii parohiale, la data de 25 martie a.c., Părintele Ioan a declarat ziua de 15 iunie, ziua de trecere la cele veşnice a poetului Mihai Eminescu, Ziua Teiului.

La această primă ediţie a sărbătoririi Zilei Teiului, s-a organizat un festival care a cuprins un program artistic de poezie, de muzică şi de fotografie, care s-a desfăşurat în grădina bisericii, în apropierea Teiului şi a Troiţei.

În deschiderea Festivalului Teiului, Părintele Ioan a evocat personalitatea complexă a lui Mihai Eminescu ca poet, publicist, prozator şi a subliniat că „acolo unde este duhul lui Eminescu, este duhul românismului şi al Ortodoxiei”.

În continuare, elevii şcolii parohiale au prezentat un recital de poezie, cu fragmente din poezii ale lui Mihai Eminescu, de muzică instrumentală, cu un mini concert de vioară şi chitară, precum şi cântarea „Fecioară Maică Marie” a Sfântului Nectarie.

Doamnele Asociaţiei „Doamna Maria Brâncoveanu” a parohiei au susţinut un program de poezii de Mihai Eminescu, cu participarea domnului violonist Lucian Leonard Raiciof, prim concertmaestru Residentie Orkest – Haga, care, cu măiestria sa, a interpretat bucăţi muzicale de compozitori români şi străini.

La vernisarea expoziţiei de fotografii s-au expus 40 de fotografii cu tema „Troiţa în straie de sărbătoare” realizate de către doamnele Asociaţiei şi elevii şcolii. Fotografiile reprezintă diferite momente în care Troiţa a fost surprinsă în cei cinci ani de când a fost adusă pe pământul olandez al grădinii bisericii. S-au expus şi desene cu Troiţa realizate de elevii şcolii parohiale.

Cu acest prilej, elevii şi doamnele profesoare au serbat şi sfârşitul de an şcolar. Părintele Ioan a dăruit elevilor câte un volum de poezii de Mihai Eminescu. Cărţile au fost achiziţionate prin programul de finanţare nerambursabilă al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Festivalul s-a desfăşurat într-o atmosferă de mare bucurie şi veselie, sub un cer senin, şi s-a încheiat cu o recepţie cu bunătăţi culinare moldoveneşti.

Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” din Ţările de Jos a împlinit 41 de ani de activitate continuă prin grija şi strădania Părintelui paroh, Protopop, Iconom Stavrofor Dr. Ioan Dură, fondatorul şi ctitorul acesteia. Părintele Ioan a primit din partea Preşedintelui României, Excelenţa Sa domnul Klaus Iohannis, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2018) iar din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, Crucea Patriarhală pentru clerici (2020).

Sursa foto pedagoteca