Publicat: 7 Mai, 2012 - 13:48
Share

Primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş va participa la festivalul „Sergiu Celibidache 100” susţinând, în acelaşi timp, prin Centrul Cultural European Sector 6, aniversarea a 100 de ani de la naşterea marelui dirijor român, Sergiu Celibidache.

Festivalul „Sergiu Celibidache 100” este un eveniment bianual şi are loc la Bucureşti, din 3 mai și până pe7 iulie 2012.

Evenimentul va include şi o expoziţie de fotografie -"Fragmente din viaţa maestrului Sergiu Celibidache", dar şi proiecţii de filme. Printre acestea se numără "Grădina lui Celibidache", un documentar despre viaţa şi activitatea dirijorului, realizat de fiul acestuia, Serge Ioan Celibidache, ce a avut premiera în data de 4 mai. Urmează apoi, pe 10 mai, "CELIBIDACHE", un film semnat Jan Schmidt-Garre, şi "Român născut să dirijeze o lume", pe 24 mai, un documentar produs de Fundaţia Celibidache în coproducţie cu Televiziunea Română. Difuzarea filmelor are loc în cinematograful Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City.

Acestor manifestări li se adaugă lansările de carte “Despre fenomenologia muzicală", de Sergiu Celibidache şi "Celibidache: Întâlniri cu un om de excepţie", de Patrick Lang şi Stéphane Müller, din data de 7 mai.

Totodată, festivalul va include concerte susţinute la Ateneul Român de artişti internaţionali, foşti elevi ai lui Sergiu Celibidache şi orchestre de primă clasă ale României. Printre artiştii care vor urca pe scena Ateneului Român în amintirea lui Sergiu Celibidache se numără: Enrique Garcia Asensio, Mark Mast, Markus Theinert, Rony Rogoff, Cristian Mandeal, Ida Haendel, Misha Dacic, Peter Sadlo, Wolfgang Gaag, Dan Grigore, Dorin Marc, German Brass, Henschel Quartett, Orchestra Română de Tineret, Filarmonica George Enescu, Filarmonica "Moldova" Iaşi.

Pe 7 iulie, în seara închiderii festivalului, va avea loc premiera mondială a compoziţiei "Haz de necaz" a lui Sergiu Celibidache.

Sergiu Celibidache a fost o personalitate artistică nonconformistă, contradictorie, care a dispreţuit rutina, reclama comercială, a fost filozoful care a promovat teorii personale originale, exclusiviste, asupra creatorilor şi operelor de artă, omul sclipitor de inteligent, plin de sarcasm, savantul înzestrat cu o cultură generală copleşitoare, ce a atins spre sfârşitul vieţii o carieră impresionantă, devenind pentru lumea muzicală un mit, o legendă vie a baghetei contemporane, a declarat primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş.