Publicat: 9 Noiembrie, 2018 - 16:18
Hotel Sheraton, 15 noiembrie 2018

 

Primăria Generală a Municipiului București, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Cantus Mundi București organizează în 15 noiembrie prima ediție a Forumului Cantus Mundi București cu tema „Promovarea și integrarea mișcării corale în școala românească”. Evenimentul se va desfășura în Grand Ballroom Iridium, Hotel Sheraton București (Calea Dorobanți nr 5-7, zona P-ța Romană).

Forumul Cantus Mundi București va crea o platformă de dezbatere, în care reprezentanții instituțiilor de învățământ - directori, profesori, învățători, educatori -, specialiști din industria creativă, artiști, lideri ai mișcării corale, precum și decidenți și oficiali din administrația publică vor colabora și vor face schimb de experiență și propuneri pe teme legate de rolul și impactul mișcării corale pentru copii și tineri în procesul educațional.

Organizatorii consideră că prin conștientizarea dimensiunii formatoare a participării copiilor și tinerilor în ansambluri corale dezvoltate în școli, la nivel local și național, instituțiile de învățământ dobândesc un valoros vehicul de comunicare și reprezentativitate culturală și, totodată, oferă elevilor lor oportunitatea de a se dezvolta creativ și social prin dobândirea unor abilități și competențe relevante, atât pentru pentru viitorul lor, cât și pentru societate.

Forumul va conține prezentări, panel-uri și sesiuni interactive structurate pe mai multe arii de interes, în care invitații vor genera dezbateri privind beneficiile implicării copiilor și tinerilor în cântul coral și căile prin care poate fi comunicată și dinamizată activitatea corală în școală; care sunt modurile de dezvoltare și extindere a repertoriului pentu copii, precum și pentru creșterea interesului pentru cântul coral în industria creativă. Dezbaterea dedicată politicilor publice existente va permite oficialilor invitați și reprezentanților instituțiilor de învățământ să analizeze inițiativele de includere a activității corale în educația de masă, situația formării profesioniștilor în domeniu, oportunitatea dezvoltării programei școlare etc. Specialiști și formatori cu experiență ateliere culturale cu copii vor aborda modele inovative de învățare prin joc și joacă și vor prezenta metode de explorare și dezvoltare a creativității tinerilor prin muzică și dezvoltare personală.

La eveniment vor avea intervenții oficiali, specialiști și nume sonore din mediul academic sau din industria creativă: Gabriela Crețu - Președintă a Comisiei pentru Afaceri Europene și membră a Comisiei de Cultură si Mass Media, Senatul României, Diana Moș - profesor universitar doctor, Universitatea Națională de Muzică din București, prezentatoarea Gianina Corondan, psihoterapeuta Vistiana LongValentina Sandu Dediu - muzicolog și pianist, Rector al Colegiului Noua Europă, Grigore Cudalbu - compozitor, Conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din București, cantautoarea Irina SârbuSandra Ecobescu - Președinta Fundației Calea Victoriei și compozitorul Virgil Popescu.

De asemenea, vor intra în dialog cu participanții și personalități implicate în Programul Național Cantus Mundi, cum sunt: Emil Pantelimon, Manager al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, Anna Ungureanu - Dirijor principal al Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” și Director Artistic al Programului Național Cantus Mundi, Voicu Popescu -muzician, dirijor, artist liric și regizor muzical, Leila Popovici – Director al Programului Național Cantus Mundi, Ana Rusu și Zoli Toth - formatori în cadrul Programului și Andreea Soare - Coordonator balet la Opera Comică  pentru Copii.

Panelurile și secțiunile forumului vor fi moderate de către jurnalistul Marius ConstantinescuOana Drăgulinescu - muzicolog, Coordonator Departament Comunicare,  Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin și Alexandra Bogdan - Coordonator Programe și Proiecte Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”.

Prima ediție a Forumului Cantus Mundi București este susținută de Primăria Generală a Municipiului București, PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Culturale și Ministerul Culturii și Identității Naționale. Evenimentul se defășoară în parteneriat cu Selgros.