Publicat: 22 Iunie, 2018 - 08:32

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a participat, la 21 iunie 2018, în Bulgaria, la prima ediţie a Plovdiv Economic Forum, eveniment co-organizat de centrul de reflecţie elen Delphi Economic Forum şi think tank-ul Centre for Liberal Strategies. Ediţia de debut a Plovdiv Economic Forum a fost deschisă de către prim-ministrul Bulgariei, Boyko Borissov.

Dezbaterile din cadrul forumului au abordat subiecte de actualitate de pe agenda europeană, precum: viitorul Uniunii Europene, extinderea Zonei Euro, Uniunea Bancară, Uniunea Energetică, perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, aspecte socio-economice regionale şi politici privind educaţia.

În intervenţia sa din cadrul sesiunii dedicate viitorului Europei "EU: Clash of Visions", secretarul de stat George Ciamba a prezentat provocările la care trebuie să răspundă în prezent Uniunea Europeană.

"Europa este rezultatul schimbărilor economice, politice, sociale sau culturale, care se reflectă, astăzi, în viziunile asupra viitorului proiectului european", a afirmat secretarul de stat român.

Totodată, în perspectiva preluării în 2019 de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, secretarul de stat George Ciamba a reafirmat angajamentul ţării noastre de a contribui la relansarea proiectului european. În acest context, a menţionat Summit-ul de la Sibiu, unde va fi discutat viitorul construcţiei europene, dezbatere în care România este determinată să imprime o abordare constructivă. A precizat că una dintre priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE va consta în avansarea procesului de extindere, exprimând aprecierea şi susţinerea deplină a Preşedinţiei bulgare pentru prioritizarea perspectivei europene şi a conectivităţii Balcanilor de Vest.

De asemenea, George Ciamba a salutat anunţul făcut de prim-miniştrii elen, Alexis Tsipras, şi macedonean, Zoran Zaev, privind acordul bilateral asupra numelui constituţional al Republicii Macedonia, respectiv Republica Macedonia de Nord, explicând că acesta reprezintă un pas decisiv în actualul context regional.

Trecând în revistă principalele provocări la nivel internaţional, demnitarul român a subliniat importanţa unei relaţii transatlantice solide, bazată pe solidaritate, unitate şi o împărţire echitabilă a responsabilităţilor, pentru asigurarea securităţii spaţiului european şi euro-atlantic.

Ediţia de lansare a Forumului Economic de la Plovdiv reuneşte, în cadrul panelului EU: Clash of Visions, lideri din sfera politică, precum: Ekaterina Zaharieva, viceprim-ministru pentru reforma justiţiei şi ministrul afacerilor externe din Bulgaria, Lilyana Pavlova, ministrul pentru Preşedinţia bulgară a Consiliului UE, Sophie McLoughlin, directorul pentru Relaţii Publice al Institutului Sapiens, Loukas Tsoukalis, preşedintele ELIAMEP, şi Ivan Krastev, preşedintele Centre for Liberal Strategies, pentru a aborda provocările actuale atât la nivel european, cât şi la nivel internaţional.

Dezbaterile îşi propun să identifice şi să evalueze principalele provocări ale creşterii economice, să partajeze opinii privind experienţele politice ale statelor din regiune, în sprijinul adoptării celor mai bune practici de inovare socială în sectorul privat, precum şi al identificării celor mai eficiente politici pentru o economie mai competitivă şi favorabilă incluziunii.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: