Publicat: 31 August, 2016 - 18:58

 

Salonul de Carte Bookfest a trecut Prutul și a debutat la Chișinău pe 31 august, cu prilejul Zilei Limbii Române. Prezent la eveniment, domnul Nicolae Brînzea, Directorul General Adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, a adresat un mesaj de felicitare tuturor celor care vorbesc limba română și a oferit aproximativ 3000 de cărți în limba română Bibliotecii Naționale și Universității de Stat din Republica Moldova. Volumele au fost puse la dispoziția Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni de către editurile prezente la Salonul de Carte Bookfest de la Chișinău.

„Ziua de 31 august este ziua când, cu emoție și smerenie, facem o reverență limbii române, element identitar, unitar și de recunoștință pentru toți cei care ne-au lăsat-o moștenire. Și primii care ne-au lăsat-o chezășie sunt bunii și străbunii care, în zile de clacă, la șezători sau de sărbători, cu sfială și cu grijă, rosteau românește, stârnind toate corzile sufletului neamului. Am avut norocul ca acești țărani, pe chipul cărora stă scrisă istoria, să frământe aluatul sfințit al limbii ca să scoată graiul pâinii – fulger, zbucium și luceafăr. Lor li se adaugă haiducii, boierii, voievozii, prinții, regii. Alături de marile sărbători ale națiunii noastre, această sărbătoare a limbii române încununează bucuria existenței ca neam unic și măreț într-un spațiu pe care românitatea l-a privit și l-a tratat cu modestie, cu prietenie”, a declarat domnul Nicolae Brînzea în deschiderea Salonului de Carte Bookfest Chișinău. Panglica inaugurală a fost tăiată de doamna Monica Babuc, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, de domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial pe probleme de cultură și patrimoniu din cadrul Administrației Prezidențiale a României, de domnul Nicolae Brînzea, Directorul General Adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și de domnul academician Victor Spinei.

Salonul de Carte Bookfest Chișinău se va desfășura până pe 4 septembrie. 

Organizatorii evenimentului sunt Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român - prin Centrul Național al Cărții, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Asociația Editorilor din România.   

Domnul Nicolae Brînzea a fost prezent la Chișinău încă de pe 30 august, pentru a participa alături de doamna Monica Babuc, Ministrul Culturii al Republicii Moldova și de domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, la evenimentul lansării volumului „Cartea vinurilor românești”, de Marinela Vasilica Ardelean. „Cartea vinurilor românești”, apărută la Editura Rao, este primul ghid despre cele mai alese vinuri din România și Republica Moldova.

În dimineața zilei de 31 august, domnul Nicolae Brînzea a participat la sărbătoarea Zilei Limbii Române la Căușeni, alături de Vicepremierul Culturii al Republicii Moldova, domnul Igor Șarov, de Președintele raionului Căușeni, domnul Ion Ciontoloi, de doi vicepreședinți ai raionului Căușeni și de Primarul orașului Căușeni, domnul Grigore Repeșciuc. În cadrul evenimentului, domnul Nicolae Brînzea a făcut o donație de carte către Casa Limbii Române și a depus împreună cu oficialitățile Republicii Moldova flori la bustul poetului și preotului Alexei Mateevici.