24 ianuarie 2022

Prima întâlnire a emisarilor Turciei și Armeniei ar putea avea loc în ianuarie

Distribuie pe rețelele tale sociale:
foto: ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu
Prima întâlnire a emisarilor Turciei și Armeniei ar putea avea loc în ianuarie
Data exactă este necunoscutăPrima întâlnire a reprezentanților speciali ai Turciei și Armeniei privind reglementarea relațiilor ar putea avea loc în ianuarie 2022. Acest lucru a fost anunțat joi de ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, într-un interviu acordat canalului 24 TV .

„Data întâlnirii lor nu a fost încă convenită, dar este de așteptat ca aceasta să aibă loc în ianuarie”, a răspuns ministrul la întrebarea unui jurnalist despre data întâlnirii reprezentanților speciali ai celor două țări.

Între timp, Cavusoglu a declarat luni că prima astfel de întâlnire ar putea avea loc la Moscova.

Joi mai devreme, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a subliniat că normalizarea relațiilor dintre Erevan și Ankara ar contribui la îmbunătățirea situației din regiune. Ea a menționat, de asemenea, că Moscova și-a declarat în mod repetat disponibilitatea de a oferi eforturi de mediere.

Ankara l-a numit pe fostul ambasador al Turciei în Statele Unite, Serdar Kilic, în funcția de reprezentant special, iar Erevanul – pe vicepreședinte al Parlamentului, Ruben Rubinyan. În plus, Cavusoglu a spus că Turcia „ia toate deciziile în Caucazul de Sud împreună cu fraternul Azerbaidjan”.

În ciuda graniței comune, nu există relații diplomatice între Armenia și Turcia. În 2009, la Zurich, miniștrii de externe ai celor două state au semnat protocoale privind stabilirea relațiilor diplomatice și principiile relațiilor, însă aceste documente nu au fost ratificate de părți. La 1 martie 2018, Armenia a anunțat anularea protocoalelor.

Ciprian Pop