10 august 2022

Prima întâlnire pregătitoare a viitorului Comitet de Monitorizare al Programului Interreg IPA România-Serbia 2021-2027

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În vederea lansării primul apel pentru propuneri de proiecte, ieri, 27 iulie, a avut loc, la Timişoara, întâlnirea pregătitoare a Comitetului de Monitorizare al Programului Interreg IPA România-Serbia 2021-2027.

La eveniment au participat reprezentanţii Autorităţii de Management a Programului, din cadrul MDLPA, precum şi reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale din Serbia, ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor reprezentate în acest organism.

În cadrul întâlnirii, au fost prezentate aspecte cu privire la versiunea preliminară a Ghidului Aplicantului pentru primul apel pentru propuneri de proiecte, pentru care, în perioada următoare, va fi lansat un proces de consultare publică.

În perioada 2021-2027, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei este Autoritate de Management pentru Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027, care va avea un buget total de 87.725.681 de euro şi va finanţa proiecte privind protecţia mediului şi adaptarea la schimbările climatice, sănătate şi educaţie, turism şi cultură, respectiv managementul frontierei.

Finanţarea pentru aceste priorităţi va fi de 85% din Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA III), 13% va fi cofinanţarea naţională, asigurată de către statul român, iar contribuţia proprie va fi de 2% pentru beneficiarii români. Beneficiarii sârbi vor asigura cofinanţarea de 15% integral din contribuţia proprie.

În aria eligibilă a Programului sunt cuprinse trei judeţe din România (Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi), precum şi şase districte din Serbia (Severno Banatski, Srednje Banatski, JuĹžno Banatski, Branicevski, Borski şi Podunavski).

Pentru asigurarea unui cadru transparent de colaborare instituţională, începând cu luna octombrie 2019, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a organizat consultări cu actorii-cheie din aria Programului şi a postat pe site-ul www.romania-serbia.net, pentru consultare publică, toate documentele aferente procesului de programare.