Publicat: 24 Aprilie, 2018 - 12:58
Share

În perioada 17.04 - 19.04. 2018, Asociaţia Întreprinzătorilor din Maramureş (AIM) a organizat prima misiune economică chineză pentru mediul de afaceri din Maramureş. Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR), reprezentată de domnul preşedinte Ioan Lucian, a participat la evenimentul principal - întâlnirea Vicepreşedintelui Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Shanghai şi a Preşedintelui Asociaţiei Femeilor de Afaceri Chineze din Romania cu peste 60 de reprezentanţi ai patronatului din Maramureş, care a avut loc la Baia Mare in data de 18.04.2018.

Delegaţia chineză a fost plăcut impresionată, găsind în judeţul Maramureş companii partenere seriose pentru a dezvolta colaborări pe termen lung. Doreşte să fructifice locaţiile atractive din judeţ care au condiţii de mediu şi utilităţi bune şi sunt accesibile faţă de Occident şi celelalte ţări vecine. Reprezentanţii chinezi s-au arătat interesaţi să investească, să trimită forţă de muncă şi să desfăşoare activităţi de import-export. Doresc să achiziţioneze servicii de marketing online, produse din lemn procesate primar, produse agricole vegetale şi animale.

Pentru a se concretiza aceste iniţiative se urmăreşte: participarea companiilor româneşti la târguri comerciale din China, deschiderea de reprezentanţe economice în Shangai, China şi în Baia-Mare, România sau alte localităţi din ţară, înfiinţarea de firme româno-chineze (cu sediul în România) pentru dezvoltarea de investiţii în Maramureş. Activităţile directe de vânzare-cumpărare în şi din China se doreşte să se realizeze cu taxe mici prin aeroporturile Budapesta şi Viena, şi pe viitor, chiar prin aeroporturile din Cluj-Napoca sau Baia Mare. Reprezentanţii chinezi oferă posibilitatea oamenilor de afaceri români să participe cu costuri mici, la marile târguri şi expoziţii din zona Shangai, inclusiv ca şi expozanţi. Pot să obţină spaţii, inclusiv cu personal vorbitor de chineză care să reprezinte firmele româneşti în China.

Asociaţia Întreprinzătorilor din Maramureş plănuieşte să deschidă în maxim 18 luni, 2 reprezentanţe econonomice private româno-chineze (una în Baia-Mare şi alta în Shangai, China) prin care se va acorda consultanţă de afaceri pentru companiile româno-chineze. De asemenea, se va organiza în fiecare an, cel puţin o misiune economică cu o delegaţie română care se va deplasa în China şi una, din partea oamenilor de afaceri chinezi care vor veni în Maramureş, România. Această misiune economică chineză s-a putut desfăşura datorită efortului Asociaţiei Întreprinzătorilor din Maramureş, reprezentată de domnul preşedintele Ovidiu Goga. UNPR, prin preşedintele Ioan Lucian i-a asigurat pe participanţi de crearea unor punţi de legătură între mediile de afaceri din România şi China. Biroul de presă al Uniunii Naţionale a Patronatului Român