6 decembrie 2021

Prima poezie murală adusă la viaţă prin realitate augmentată se poate vedea la Sibiu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Festivalul Internaţional de Street Art din Sibiu (SISAF) şi-a propus anul acesta să îmbrăţişeze noile tehnologii, astfel a explorat pentru prima dată asocierea dintre realitatea augmentată şi o pictură murală realizată la ediţia a VII-a a festivalului.

Dintre cele 10 lucrări de artă stradală finalizate zilele trecute pe diferite ziduri din Sibiu s-a ales una dintre cele mai ofertante variante din punct de vedere vizual: poezia murală „Când iubeşti”, ce poartă semnătura grupului unu unu unu invers unu, un tandem creativ iniţiat de Lumi Mihai şi Mugur Grosu. Desenul este realizat pe un zid din curtea interioară al Colegiului Naţional „Octavian Goga”.

Lucrarea artiştilor beneficiază acum de o nouă dimensiune adăugată picturii iniţiale, devenind oficial prima poezie murală animată şi, din datele actuale, cea mai mare lucrare de artă stradală augmentată din România, care va rămâne permanent pe zid.

Privită cu ochiul liber, lucrarea statică este reprezentată sub forma unui joc Tetris, ce invită privitorul să parcurgă şi să decripteze mesajul ascuns de literele alăturate. Aplicând însă un nou strat realităţii, tehnicile de augmentare reuşesc să dea viaţă lucrării prin suprapunerea unor animaţii grafice, dinamice şi contextuale, peste varianta originală a muralului.

Care sunt paşii pentru a interacţiona cu poezia murală

Orice persoană care deţine un smartphone poate deveni parte din noua experienţă dezvoltată de echipa proiectului-pilot timp de peste o săptămână, cu ajutorul celor mai actuale tehnici de generare a realităţii augmentate.

Privitorul trebuie să se afle în locaţia lucrării, să scaneze codul QR poziţionat în partea de jos a poeziei murale cu ajutorul camerei foto a telefonului sau să acceseze direct link-ul https://bit.ly/SISAF2021-augmented. Telefonul va deschide automat o nouă fereastră, prin intermediul căreia vom vedea sub ochii noştri cum lucrarea statică devine una animată. Partea cea mai interesantă este că privitorii pot interacţiona în diferite moduri cu lucrarea, astfel că preţ de câteva minute pot descoperi noi detalii: se pot apropia sau îndepărta, pot schimba unghiul, iar lucrarea se va adapta la rândul ei mişcărilor.

În plus, lucrarea augmentată beneficiază de un filtru pe reţelele sociale Facebook şi Instagram, astfel că oricine poate filma întreaga experienţă şi o poate distribui cu uşurinţă pe paginile personale.

Sibiu International Street ART Festival s-a încheiat oficial în 25 iulie, după o săptămână în care cei 17 artişti invitaţi au pictat o suprafaţă totală de peste 1.900 metri pătraţi. Cele 10 noi picturi murale, concepute sub tema „Re:Think”, rămân moştenire sibienilor şi devin parte din Galeria de artă stradală în aer liber a oraşului, ce include astăzi 106 lucrări şi nu mai puţin de 11.600 metri pătraţi de culoare.

Sibiu International Street ART Festival este un eveniment organizat de Asociaţia ART Factory Transilvania şi cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu.