30 septembrie 2022

Prima procedură de închidere a unei malformații cardiace congenitale (Foramen ovale patent) prin cateterism cardiac, realizată în Spitalul Militar Central

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Foramen ovale patent este o malformație congenitală cardiacă destul de des întâlnită, dar a cărei existență este descoperită, în majoritatea cazurilor, doar întâmplător, în urma unor teste de rutină pentru diagnosticarea altor afecțiuni. De cele mai multe ori, pacienții diagnosticați cu foramen ovale patent nu au nevoie de tratament. În anumite cazuri însă, în funcție și de gravitatea simptomelor, poate fi necesară închiderea orificiului prin cateterism cardiac.
Foramenul ovale patent reprezintă o mică comunicare între cele două atrii (camerele de sus ale inimii) care, în viața intrauterină, când fătul nu poate respira, are rolul de a permite trecerea sângelui din partea dreaptă, în partea stângă a inimii.
În general, această comunicare se închide postnatal. Există cazuri în care această comunicare se menține parțial deschisă, sub formă unei portițe, care în mod normal stă închisă, dar în anumite condiții se poate deschide și determina trecerea sângelui din partea dreaptă, în partea stângă, a inimii. În foarte rare cazuri, trombi aflați în circulația dreptă pot trece, de la acest nivel, în circulația din stânga pentru ca, ulterior, acestea să determine embolii cerebrale. În situațiile în care avem evenimente cerebrovasculare, fără cauze evidente (criptogenic), închiderea aceste comunicări poate fi luată în considerare.
Alte posibile indicații pentru închiderea orificiului Foramen Ovale prin cateterism cardiac sunt:
• Accidentul vascular cerebral criptogenic recurent din cauza unei presupuse embolii paradoxale (dacă FOP se asociază cu un anevrism de sept interatrial riscul de recurență poate fi mai ridicat);
• Atacurile ischemice tranzitorii recurente;
• Istoricul de embolie periferică paradoxală;
• Boala de decompresie;
• Migrena.

Domnul C.N., în vârstă de 40 de ani, a suferit un accident vascular cerebral pontin manifestat prin dizartrie și instabilitate posturală, pe data de 09.08.2022.
Evaluarea extensivă neurologică nu a dovedit etiologia clasică pentru aceste eveniment (pacient nefumător, supraponderal, fără diabet sau hipertensiune arterială, profil lipidic în limite normale, screening-ul pentru boli autoimune și stări de hipercoagulabilitate negative, fără fibrilație atriala, fără tromboză de urechiușă stânga, fără neoplazii).
Ecocardiografia tranesofagiană a evidențiat foramen ovale patent, cu șunt semnificativ dreapta-stânga, intermitent.

În contextul actual, pacientul prezenta indicație de închidere percutană a foramenului ovale patent, pentru profilaxia evenimentelor ischemice cerebrale recurente.
Procedura s-a efectuat pe data de 6 septembrie a.c., în Laboratorul de Explorări Funcționale Invazive- Compartimentul Angiografie.
Pentru închiderea percutană, se puncționează (înțeapă) venă femurală, în regiunea inghinală, folosind anestezie locală. Cu ajutorul unor catetere (tuburi subțiri) se trece prin venă cava inferioară în atriul drept, apoi prin foramen ovale patent în atriul stâng, se avansează un ghid în venă pulmonară superioară dreaptă. Acest traseu este verificat radiologic și confirmat prin măsurători de presiuni, dar și ecocardiografic. Dimensiunile marginilor septului interatrial sunt apoi reverificate ecocardiografic. Dacă toate criteriile de eligibilitate sunt reconfirmate, un dispozitiv de închidere a foramenului, constând în două discuri legate de un istm, sunt plasate în atriul stâng, respectiv drept. Poziționarea acestora și eficiența în închiderea orificiului sunt verificate ecocardiografic, și dacă sunt confirmate, dispozitivul este eliberat. Locul de acces la nivelul venei femurale este închis prin compresie manuală și pansat. Procedura s-a efectuat sub analgo-sedare.

Comparativ cu chirurgia cardiacă, această procedură intervențională are avantajul unei recuperări rapide și a unei durate scurte de spitalizare. În acest caz, durata de spitalizare a fost de două zile, dat fiind faptul că evoluția post intervenție a fost una favorabilă, fără complicații.
Pacientul a fost externat cu recomandarea monitorizării cardiologice (control cardiologic la o lună, la trei luni și apoi o dată la șase luni, în funcție de evoluția stării de sănătate) și cu un plan individualizat de recuperare fizică.

Echipa medicală multidisciplinară care a manageriat acest caz a fost formată din:
o dr. Cristina Maria Spînu, medic specialist Cardiologie/ Compartiment Angiografie și cateterism cardiac (Cardiologie intervențională);
o dr. Diana Iancu, medic primar Cardiologie, ecografie transesofagiană/ Laboratorul de explorări cardiovasculare neinvazive;
o Maior medic Asist. univ. dr. Maria Magdalena Gurzun, medic primar Cardiologie, competență ecografie transesofagiană/ Laboratorul de explorări cardiovasculare neinvazive;
o Lt. colonel medic Șef lucrări dr. Silviu Dumitrescu, medic primar Cardiologie, Șef Secție Clinică Cardiologie I, medic currant al pacientului;
o Colonel medic dr. Andrei Cătălin, medic primar Neurologie/ Secția Clinică Neurologie;
o Colonel medic dr. Bogdan Teodorescu, medic primar Radiologie și imagistică medicală;
o Colonel (rez.) medic dr. Vasile Murgu, medic primar A.T.I./ Secția ATI II.

Aceasta a fost prima procedură de acest tip efectuată în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Carol Davila” (SUUMC), cu suportul colegilor noștri de la Institutul de Boli Cardiovasculare “CC Iliescu”, dr. Pavel Platon și dr. Roxana Enache, pentru care le mulțumim.

Sursa foto Spitalul Militar Central