Publicat: 18 Iulie, 2018 - 14:43
Share

Universitatea din București, în parteneriat cu Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH) și cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), organizează, sub egida Comunității Educație pentru Științe, prima ediție a Școlii de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele.

Destinate atât elevilor de liceu, cât și cadrelor didactice care predau discipline STEM în învățământul secundar gimnazial și liceal, cursurile se vor desfășura în perioada 27 august – 3 septembrie 2018 și vor fi organizate în două secțiuni.

Astfel, elevii de liceu vor avea ocazia de a realiza diferite exerciții de laborator și de a se familiariza cu metodele științifice și cu tehnicile de cercetare folosite în laboratoarele de la Măgurele.

La rândul lor, cadrele didactice care predau discipline STEM în învățământul secundar gimnazial și liceal vor învăța diverse alternative de predare și vor avea oportunitatea de a descoperi resurse pe care le vor putea utiliza în cadrul procesului didactic.

Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele își propune să familiarizeze elevii cu instrumentele științifice și cu gândirea critică și să le ofere acestora oportunitatea de a iniția proiecte de cercetare alături de oamenii de știință de la Măgurele.

Nu în ultimul rând, școala este o ocazie pentru cadrele didactice de a se forma în spiritul metodelor pedagogice inovatoare și de a se pune la curent cu ultimele noutăți în ceea ce privește educația STEM.

Tematicile de cercetare propuse elevilor și profesorilor cuprind domeniile fizică și inginerie, automatizări și aplicații, științele vieții și ale mediului și tehnologii digitale în cercetare. Dintre subiectele destinate elevilor pentru experimente și proiecte de cercetare amintim: dezvoltarea de ansamble cu interfață Internet of Things (IoT) pentru facilități experimentale; observații ale efectelor medicamentelor asupra celulelor tumorale expuse la radiații ionizante; analize privind comunicarea în lumea animalelor; aplicații ale inteligenței artificiale în analiza datelor științifice; prepararea și caracterizarea structurilor nanometrice cu aplicabilitate în electronică și optoelectronică; astrofizică – galaxii și găuri negre; comportamentul sistemului teren-structură în timpul cutremurelor; sisteme de procesare cu plasmă pentru modificarea suprafețelor etc.

Partenerii evenimentului sunt Infrastructura de cercetare Extreme Light - Nuclear Physics (ELI-NP), Institutul Național de Fizică a Materialelor (INFIM), Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și a Radiațiilor (INFLPR), Institutul de Științe Spațiale (ISS), Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE).

Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Fondului Științescu București, gestionat de Fundația Comunitară București.

Tag-uri Institutii: