Publicat: 2 August, 2019 - 13:15
Share

Prima structură de Logistică din Forţele Navale Române aniversează 155 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, la sediul Comandamentului Bazei Logistice Navale "Pontica", s-a desfăşurat joi, 1 august 2019, o ceremonie aniversară, în cadrul căreia şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrşu, a decorat Drapelul de Luptă al unităţii, cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale, pentru recunoaşterea locului şi rolului în arhitectura Armatei României, precum şi pentru susţinerea din punct de vedere logistic a structurilor din Forţele Navale Române.

La ceas aniversar, comandorul Victor Gîdiuţă, comandantul Bazei Logistice Navale "Pontica" a mulţumit tuturor subordonaţilor, pentru profesionalismul şi pentru devotamentul cu care aceştia îşi îndeplinesc misiunile primite, menţionând faptul că împreună, cadrele militare, personalul civil contractual şi soldaţii/ gradaţii profesionişti, toţi cei care lucrează în domeniul Logistic al Marinei Militare Române, sunt o echipă puternică şi capabilă să asigure suportul necesar pentru îndeplinirea misiunilor navelor pe mare şi pentru atingerea tuturor obiectivelor Forţelor Navale Române. Totodată, comandorul Gîdiuţă le-a transmis mulţumiri foştilor angajaţi ai unităţilor logistice din subordine, pentru modul în care au contribuit la consolidarea prestigiului acestor structuri, iar faţă de familiile subordonaţilor săi şi-a exprimat sentimentele de aleasă preţuire, pentru sprijinul moral pe care acestea îl oferă angajaţilor din subordinea sa.

La ceremonie, alături de personalul Bazei Logistice Navale "Pontica", au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, comandanţi de unităţi şi mari unităţi din Forţele Navale Române, membri ai asociaţiilor socio-profesionale cu profil de Marină, cadre militare în rezervă şi în retragere, foşti angajaţi ai unităţilor logistice din Marină.

*** Baza Logistică Navală "Pontica" este continuatoarea tradiţiilor Arsenalului Marinei, prima structură logistică din Forţele Navale Române, înfiinţată la data de 1 august 1864. La început, această structură logistică cuprindea depozitele de materiale pentru amararea navelor, depozitele de combustibili, depozitele de materiale explozibile şi atelierele pentru reparaţia navelor, dar, în anul 1898, a fost editat Regulamentul Serviciului Arsenalului Marinei, care prevedea şi atribuţiuni de întreţinere şi de reparare a navelor de război.

În anul 1916, în pragul intrării României în Primul Război Mondial, structurile din subordinea Arsenalului Marinei au executat lucrări de modernizare a monitoarelor, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial logisticienii Marinei au deservit navele de război maritime si fluviale. În perioada postbelică (1945-1958), Arsenalul Marinei şi-a dezvoltat activitatea specifică şi a executat numeroase lucrări de construcţii şi de reparaţii la navele Marinei Militare Române, remarcând faptul că, în aceşti ani, logisticienii navali români au onorat şi comenzi din străinătate.

În anul 1959, Arsenalul Marinei s-a desfiinţat, structurile componente trecând, pentru o scurtă perioadă de timp, în subordinea Ministerului Industriei, Petrolului şi Chimiei, iar în luna aprilie 1960 a fost înfiinţat Portul Militar nr.12 Mangalia, având în compunere Şantierul Naval, Detaşamentul 301 Muniţii, Detaşamentul 310 Întreţinere Port şi Detaşamentul 147 Nave auxiliare.

După anul 1960, au fost înfiinţate şi alte structuri logistice ale Marinei Militare, la Mangalia, Tulcea, Brăila şi Constanţa, au avut loc numeroase restructurări şi, după 50 de ani, în anul 2010, s-a ajuns la actuala structură de organizare.

În prezent, Baza Logistică Navală "Pontica" are în compunere un comandament, un divizion de nave speciale şi de sprijin logistic, un centru de mentenanţă tehnică navală, patru secţii logistice, trei depozite şi două sectoare mixte, cu rolul de a asigura mentenanţa, depozitarea, întreţinerea şi conservarea tuturor categoriilor de bunuri specifice Forţelor Navale.

În luna martie 2012, Baza Logistică Navală a primit denumirea onorifică "Pontica", iar prin Decretul prezidenţial nr. 360 din 19 aprilie 2012, acestei structuri a Forţelor Navale Române i s-a acordat Drapelul de Luptă.

Mai multe info aici: http://bazanavala.ro/

Tag-uri Institutii: