24 ianuarie 2022

Primar al comunei Repedea, trimis în judecată de către DNA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

MICULAICIUC IOAN, primar al comunei Repedea, judeţul Maramureş, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de:

– obţinere ilegală de fonduri, în formă continuată,
– uz de fals în formă continuată,
– abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– luare de mită,

Persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de:

– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2018, în contextul derulării contractului de lucrări pentru realizarea obiectivului de investiţii: „Reabilitarea şi modernizarea Liceului Tehnologic Repedea, Corp A, B şi C” inculpatul Miculaiciuc Ioan, în calitate menţionată mai sus, ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene mai multe declaraţii false în care ar fi precizat în mod necorespunzător realităţii faptul că lucrările pentru care s-au emis mai multe facturi de către liderul unei asocieri de firme (care subcontractase lucrările respective societăţii celuilalt inculpat) au fost realizate şi recepţionate. În realitate, lucrările respective fie nu au fost executate, în totalitate sau parţial, fie nu au fost recepţionate.

Ulterior, după primirea fondurilor nerambursabile (Programul naţional de dezvoltare locală (PNDL)), în valoare totală de 2.269.337 lei, cu încălcarea prevederilor legii privind finanţele publice locale, inculpatul Miculaiciuc Ioan ar fi achitat contravaloarea facturilor respective.

Pentru acest „serviciu” dar şi pentru ca societatea omului de afaceri să încheie noi contracte de lucrări cu comuna Repedea edilul ar fi pretins de la acesta suma de 150.000 – 200.000 lei din care ar fi primit în două tranşe, printr-un intermediar, suma totală de 99.000 lei (40.000 de lei în 31.12.2018 şi 59.000 lei în 03.01.2019).
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii faţă de inculpatul Miculaiciuc Ioan.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureş cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019. Comunicat de presă – Direcţia Naţională Anticorupţie