Publicat: 23 Martie, 2012 - 17:15
Share

Primăria Capitalei demareaza Luni, 26 Martie, campania anuala de igienizare, în cadrul careia vor fi aplicate, pe teritoriul municipiului Bucuresti, tratamente de deratizare (șobolani) și de combatere a țânțarilor.

Campania se va derula in perioada 26 Martie-Noiembrie 2012.
In cadrul acesteia, se vor efectua prestatii de igienizare la urmatoarele obiective:
- Asociatii de Locatari/proprietari 2 tratamente de deratizare si 5 tratamente de combatere a ţânţarilor (larve si adulti) pentru cca. 22.403 scari.

- Locuinte individuale – 2 tratamente de deratizare pentru cca. 105.000 unitati.

- Apa Nova - 1 tratament de deratizare si 5 tratamente de combatere a ţânţarilor (larve si adulti) pentru reteaua de canalizare.

- Radet - 1 tratament de deratizare si 5 tratamente de combatere a ţânţarilor (larve si adulti) pentru reteaua de canalizare, puncte termice.

- Agenti economici, regii, ministere, spitale, scoli, gradinite, cladiri administrative, etc. - 2 tratamente de deratizare si 3 tratamente de combatere a ţânţarilor (larve si adulti) pentru cca. 6.200 unitati.

- Agenti economici cu profil agroalimentar - 3 tratamente de deratizare si 3 tratamente de combatere a ţânţarilor (larve si adulti) pentru cca. 1.250 unitati.

- Malurile lacurilor - 1 tratament de deratizare si 6 tratamente de combatere a ţânţarilor (larve).

- Parcuri, cimitire, gradini publice etc. -  1 tratament de deratizare.

- Zone demolate si neconstruite -  2 tratamente de deratizare.

- Piete si targuri – 3 tratamente de deratizare.

- Statiile de calatori Metrorex - 2 tratamente/campanie de deratizare si 2 tratamente/campanie de combatere a ţânţarilor (larve si adulti).

- Vegetatia din zonele rezidentiale, malurile de lac, zonele industriale, din parcuri, cimitire, aliniamente stradale etc. – 6 tratamente de combatere a ţânţarilor adulti.

Luni, 26 martie,  vor debuta tratamentele de deratizare la următoarele obiective: asociaţii de locatari/proprietari, agenţi economici, imobile aparţinând ministerelor, administraţiilor locale, reţele edilitare RADET, APA NOVA, pieţe, case individuale etc.
Pe perioada derulării campaniei de igienizare, tratamentele de deratizare se vor extinde treptat la toate categoriile de obiective prevăzute în cadrul contractului, respectând numărul de treceri prevăzute.
Tratamentele pentru combaterea populaţiilor de ţânţari vor debuta iniţial în habitatele unde dezvoltarea acestora a fost posibilă în anotimpul rece:
·         Subsolurile şi casa scării aparţinând asociaţiilor de locatari şi proprietari;
·         Reţelele edilitare - APA NOVA,  RADET;
·         Subsolurile agenţilor economici.


În momentul în care condiţiile meteorologice vor fi favorabile şi temperaturile vor depăşi constant 15 grade Celsius, vor începe si tratamentele exterioare de combatere a ţânţarilor pentru totalitatea vegetaţiei: spaţii verzi; aliniamente stradale; grădini publice; parcuri; cimitire; maluri de lac; zonele rezidenţiale şi industriale.


Combaterea ţânţarilor constă în aplicarea de produse insecticide prin tehnici specifice habitatului (ceata rece tip Ultra Low Volume, ceaţă caldă, pulverizări) în zonele verzi, zonele rezidenţiale şi industriale, aliniamente stradale, maluri de lacuri, casa scării şi subsolurile blocurilor, subsolurile imobilelor, reţelele edilitare etc.
Tratamentele exterioare pentru combaterea ţânţarilor cuprind atât delarvizări (combaterea larvelor) cât şi combaterea ţânţarilor adulţi

Produsele folosite pentru tratamentele de deratizare (combatere a şobolanilor) şi dezinsecţie (combatere a ţânţarilor) atât in interior cât şi in exterior sunt gata condiţionate, de provenienţă  Belgia, Franţa, Japonia, Elveţia, SUA. Toate produsele sunt avizate pentru profilaxia sanitar umană de către Ministerul Sănătăţii prin Comisia Naţională pentru Produse Biocide.