Publicat: 18 Aprilie, 2012 - 20:45

Având în vedere articolele apărute în mass-media, cu privire la apariția căpușelor în spațiile verzi din Capitală, Primăria Municipiului București face următoarele precizări:

 "Ca urmare a faptului ca la nivelul anului 2011 a fost semnalata prezenta capuselor in unele zone verzi din Municipiul Bucuresti, pentru a preintampina evolutia necontrolata a acestui vector, Primarul General a initiat un proiect de hotarare- care a fost aprobat prin HCGMB nr. 53 din Martie 2012 – potrivit caruia toti detinatorii, proprietarii ori administratorii spatiilor verzi au obligatia de a aplica tratamente impotriva capuselor.

Mai mult decat atat, Directia de Utilitati din cadrul Primariei Capitalei a  informat detinatorii/administratorii de spatii verzi (cele mai importante) si ADP-urile de sector cu privire la prevederile actului normativ amintit mai sus si a solicitat aplicarea masurilor corespunzatoare pentru respectarea actului normativ. De asemenea, inspectorii Directiei de Inspectie si Control verifica deja modul de aplicare.
 
Mai precis, HCGMB nr 53/23.03.2012 prevede ca:
 
“art1(1)” Toti detinatorii/administratorii/proprietarii de spatii verzi de utilitate publica aflate pe teritoriul municipiului Bucuresti – parcuri, gradini publice, liziere de paduri, locuri de joaca – au obligatia sa efectueze tratamente de combatere a capuselor, anual, in lunile Mai-Iunie si Septembrie.
 
(2) Tratamentele se vor efectua si in lunile Iulie si August, in cazul in care se inregistreaza ploi frecvente, precum si ori de cate ori este necesar pana la inlaturarea focarului.
(…)
 
In HCGMB nr 53/23.03.2012 se mai specifica si faptul ca nerespectarea prevederilor se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 2000-3000 de lei.
 
Astfel, ca urmare a incalzirii vremii, Adminstratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti, institutie din subordinea PMB, a realizat, in urma cu doua saptamani, in parcurile pe care le administreaza, tratamente de prevenire a aparitiei  capuselor si, imediat ce conditiile meteo o vor permite, se va initia o a doua etapa de tratare a zonelor verzi din parcuri.
 
O alta institutie din subordinea PMB, Administratia Gradina Zoologica, va aplica, imediat ce conditiile meteo o vor permite, tratamente de combatere a capuselor.
 
Mentionam ca tratamentele de combatere a capuselor  nu pot fi cuprinse in cadrul Planului de Igienizare deoarece acesta a fost stabilit pentru combaterea  sobolanilor si tantarilor, vectori cu arie de raspandire foarte mare care se dezvolta preponderent pe domeniul public.
Capusele au arie de dezvoltare punctuala, numai in zona spatiilor verzi si acolo unde este semnalata prezenta cainilor comunitari.

Precizam ca, de la inceputul anului pana in prezent, la nivelul  Primariei Municipiului Bucuresti nu a  fost inregistrata nicio informare/sesizare din partea Directiei de Sanatate Publica sau a altor institutii abilitate, avand ca obiect semnalarea acestui fenomen in Bucuresti".