26 octombrie 2021

Primăria Capitalei se deschide de Noaptea Muzeelor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pe 12 iunie, bucureştenii vor putea descoperi palatul care găzduieşte Primăria, dar şi poveşti despre oraşul trecut şi prezent

Pentru prima dată, Primăria Municipiului Bucureşti se deschide publicului larg şi va putea fi vizitată cu ocazia Nopţii Europene a Muzeelor, pe 12 iunie, între 18:00-00:00, într-un eveniment care marchează deschiderea administraţiei locale spre cetăţenii Bucureştiului. Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Muzeul Municipiului Bucureşti, Zeppelin şi ARCEN.

Din programul Nopţii Europene a Muzeelor la Primăria Capitalei fac parte două expoziţii legate de istoricul clădirii Primăriei şi al Bucureştiului, dar şi alte experienţe artistice. La parterul clădirii, bucureştenii vor putea vizita expoziţia „URANUS ACUM” – o evocare şi o încercare de recuperare a spiritului cartierul Uranus, demolat de regimul comunist. La etajul 1, va fi amenajată o expoziţie dedicată arhitectului Petre Antonescu, cel care a proiectat clădirea care găzduieşte astăzi Primăria Capitalei, fostul Palat al Ministerului Lucrărilor Publice, precum şi alte clădiri simbol ale Capitalei (curator şi fotograf: prof. arh. Sorin Vasilescu).

La etajul 2 vizitatorii vor putea urmări în format video proiectul de reconstrucţie în realitate virtuală a Muzeului Simu, demolat în perioada comunistă – un demers de recuperare a memoriei colective legate de vechiul Bucureşti, realizat de Centrul Expoziţional Documentar al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, în parteneriat cu Filiala Teritorială Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România şi finanţat din Fondul Timbrul Arhitecturii.

De asemenea, în perimetrul clădirii din Bulevardul Elisabeta vor fi dispuse şi o serie de panouri informative despre istoricul acestei zone, un proiect realizat cu sprijinul Muzeului Municipiului Bucureşti, iar în curtea interioară a Primăriei va avea loc un maraton de lecturi despre Bucureşti, unde personalităţi artistice vor citi poezie şi proză despre oraş.

Programul de vizitare este de la ora 18:00 şi până la miezul nopţii. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 – 15 persoane, pe intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.

Palatul Ministerului Lucrărilor Publice (actuala Primărie) a fost construit între anii 1906-1910, în stil tradiţional, neoromânesc, după planurile arhitectului Petre Antonescu.

Construit de Inginerul Elie Radu pe terenul viran situat vizavi de Grădina Cişmigiului, numit „Maidanul lui Duca”, Palatul adăposteşte, începând din anul 1948, sediul general al Primăriei Municipiului Bucureşti. Clădirea a trecut printr-un amplu proces de consolidare şi renovare între anii 2011 şi 2016, iar pe 12 iunie 2021, pentru prima dată în istoria oraşului, Palatul de pe Bulevardul Regina Elisabeta este deschis pentru vizitare, într-un efort de facilitare a accesului cetăţenilor Bucureştiului într-o clădire de referinţă pentru oraş, atât prin arhitectura sa, cât şi prin simbolistica sa, ca sediu al administraţiei locale aflată în serviciul cetăţenilor.

„URANUS ACUM” este un proiect despre istoria vie, despre spiritul comunitar şi despre legăturile uneori invizibile între epoci ce par radical opuse. Expoziţia creată de Zeppelin şi Ideilagram îşi propune să aducă înapoi, la nivel simbolic, o lume dispărută prin demolările comuniste: cartierul Uranus se întindea în actuala zonă a Casei Poporului. Proiectul prezintă o documentaţie istorică şi arhitecturală, fragmente din construcţiile demolate sau obiecte păstrate de către locuitori. Unul dintre elementele principale ale expoziţiei este o machetă concomitentă, un model fizic al celor două realităţi, cea dinainte de demolări şi cea de astăzi.

Petre Antonescu (1873 – 1965) a fost un arhitect, pedagog, planificator urban, restaurator de monumente istorice şi academician român. Una dintre personalităţile de frunte ale şcolii de arhitectură românească, Petre Antonescu a marcat activitatea arhitecturală din prima jumătate a secolului al XX-lea prin promovarea unui stil arhitectural neo-românesc. Printre operele sale de seamă, pe lângă Palatul Primăriei, se numără Arcul de Triumf, Palatul Băncii Marmorosch Blank (1915 – 1923), Facultatea de Drept. La Noaptea Muzeelor, bucureştenii vor putea afla mai multe despre viaţa, opera şi moştenirea lăsată de Petre Antonescu. Expoziţia este posibilă prin participarea Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi se află la cea de-a 17-a ediţie. După ce ediţia de anul trecut s-a desfăşurat online, anul acesta muzeele din Bucureşti propun din nou un program de expoziţii şi evenimente. Programul complet poate fi consultat online.