Publicat: 19 Februarie, 2012 - 18:37
Share
Pana la aprobare e insa drum lung

Referitor la scrisoarea ministrului Culturii Kelemen Hunor, prin care acesta îi cere primarului Capitalei să acționeze pentru stoparea actelor de vandalism sesizate recent la Hala Matache, Primăria Municipiului București face următoarele precizări:

Aparatul executiv al Primarului General duce la indeplinire hotararile aparatului legislativ, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investitii „Dublarea diametralei Nord – Sud Buzesti – Berzei – Uranus”, acest for legislativ a decis dezafectarea Halei Matache in vederea construirii arterei rutiere. Ulterior, ca urmare a dezbaterii iniţiate de specialişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, impreuna cu reprezentanti ai Primariei Capitalei si ai Ministerului Dezvoltarii, proiectul iniţial a fost sistat anul trecut, in acest moment purtandu-se discutii pentru identificarea solutiei optime pentru aceasta cladire.

De la momentul sistarii lucrarilor, pe tronsonul pe care se afla Hala, Municipalitatea a luat in sistem de urgenta masuri de conservare si protejare a monumentului istoric de categoria B, constientizand importanta acestuia. Astfel, a fost inchis perimetrul, au fost construite grilaje in scopul prevenirii actelor de vandalism, s-a acoperit constructia cu materiale de calitate pentru a preveni infiltratiile de ape meteorice, s-au scos scarile de acces catre acoperis si s-au asigurat patrule ale Politiei Locale.

Mai mult, in perioada urmatoare, Directia de Infrastructura si Servicii Publice din PMB va initia un proiect de hotarare prin care va solicita Consiliului General modificarea indicatorilor tehnico-economici, astfel incat sa fie alocate fonduri in vederea conservarii obiectivului.

Consideram ca faptele care tin de violarea proprietatii, semnalate de ministrul Kelemen Hunor, sunt de natura penala si este de competenta si datoria organelor statului abilitate in acest sens sa actioneze pentru stoparea lor. In acest sens, Primaria Municipiului Bucuresti ofera intregul sau suport.