Publicat: 8 Iulie, 2017 - 15:00

Primaria Municipiului Bucuresti, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, in parteneriat cu European FASD Alliance si Centrul de Evaluare si tratament al Toxicodependentelor pentru Tineret Sf Stelian, a organizat la Spitalul de Psihiatrie ”Dr. Constantin Gorgos”, simpozionul ”Sunt prea mic ca sa beau”, ce a avut ca scop evidentierea riscurilor cauzate de consumul de alcool in timpul sarcinii.

In cadrul evenimentului, s-a discutat despre Sindromul Alcoolic Fetal, un ansamblu de tulburari fizice si neuro-psihiatrice care apar la copiii nascuti din mame care au consumat bauturi alcoolice in timpul sarcinii, si au fost prezentate posibilitati moderne de diagnostic, investigare si recuperare, si mai ales despre incidenta consumului de alcool.

Dr. Turkes Ablachim, directorul medical al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti: ”Va transmit din partea Primarului General, doamna Gabriela Firea, toata sustinerea actualei administratii pentru astfel de proiecte. Felicitari pentru eforturile depuse in desfasurarea acestei campanii, pe care o consider foarte importanta in constientizarea riscurilor consumului de alcool in timpul sarcinii. Din pacate, date existente arata ca incidenta consumului de alcool in randul femeilor insarcinate este in crestere, iar cifrele sunt ingrijoratoare. Misiunea noastra este sa asiguram pe de o parte informarea tuturor profesionistilor din sanatate, precum si derularea programelor de educatie pentru sanatate in scoli. Multumesc pentru participare distinsilor nostri oaspeti din Europa.”

Dr. Diane Black, membru fondator si presedinte al EUFADS a descris realizarile organizatiei pe care o conduce, precum si noile date statistice referitoare la SAF in lume; Dr. Oscar Garcia Algar, sef de sectie al Departamentului de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Obstetrica Ginecologie Barcelona, Spania a prezentat criteriile de diagnostic al acestui sindrom, iar Prof. Dr. Gro Christine Christensen Løhaugen, specialist în neuropsihologie clinică, Facultatea de Medicina, Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie (NTNU) Trondheim, Norvegia a prezentat experienta centrului dedicat copiilor cu SAF din Norvegia. Dr. Teodora Ciolompea, medic primar cu atestat in tratamentul toxicodependentei si Dr. Ioana Jafrain, medic primar obstetrica ginecologie, Sef Sectie O-G cu compartiment de neonatologie din Spitalul Orasenesc Aiud au prezentat cazul unui copil cu aceasta afectiune, punandu-se in evidenta importanta diagnosticului si a tratamentului precoce .

La simpozion au participat neonatologi de la Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino, Spitalul Clinic Nicolae Malaxa, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Profesor Doctor Panait Sârbu - Maternitatea Giulești, Spitalul Clinic Filantropia, medici psihiatri de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Profesor Doctor Alexandru Obregia si Spitalul de Psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gorgos", pediatri de la Spitalul Victor Gomoiu, precum si medici si asistente din medicina scolara.

Aceasta campanie impotriva consumului de bauturi alcoolice va continua in spitalele ASSMB, in scoli , precum si in mass-media, cu sprijinul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti