10 august 2022

Primăria Municipiului Constanţa: Traficul rutier va fi resistematizat pe străzile Nicolae Iorga, Ion Raţiu şi Poporului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pentru a reduce poluarea generată de ambuteiajele din trafic şi timpul pierdut de către conducătorii auto, Primăria Municipiului Constanţa anunţă că în prima jumătate a lunii viitoare va pune în practică un proiect de resistematizare rutieră în zona centrală a oraşului care are drept obiectiv decongestionarea traficului rutier şi îmbunătăţirea mobilităţii urbane durabile. Mai precis, traficul rutier va fi resistematizat pe străzile Nicolae Iorga, Ion Raţiu şi Poporului.

Astfel, se va evita blocarea circulaţiei rutiere în intersecţia bulevardului Alexandru Lăpuşneanu cu strada Nicolae Iorga şi în zona Şcolii Gimnaziale Nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica”. Traficul rutier va fi fluidizat la intersecţia Victoria, prin interzicerea virajului la stânga de pe bulevardul Tomis pe strada Ion Raţiu.

De asemenea, se va reduce ambuteiajul format la intersecţia străzii Ion Raţiu cu bulevardul Mamaia şi strada Mircea cel Bătrân, prin crearea a 2 benzi cu sens unic pe fiecare arteră rutieră.

Condiţiile de trafic rutier de pe bulevardele Mamaia şi Tomis vor fi îmbunătăţite prin reducerea valorilor de trafic. Mai mult, în prezent, sunt propuse spre avizare două proiecte care presupun crearea de zone de parcare pe străzile adiacente situate în zona delimitată de strada Ion Raţiu şi strada Soveja şi în arealul cuprins între strada Poporului, bulevardul Alexandru Lăpuşneanu şi bulevardul Mamaia. Se va putea parca pe ambele laturi ale străzii, fără ca circulaţia rutieră să fie obstrucţionată.

Totodată, proiectul de resistematizare rutieră va facilita dezvoltarea unei reţele integrate de piste de biciclete în municipiul Constanţa. Străzile Nicolae Iorga, Ion Raţiu şi Poporului vor beneficia de piste de biciclete, care vor fi amenajate pe o singură parte a străzii. În acest fel, pistele de biciclete de pe bulevardele Tomis şi Mamaia vor fi conectate pentru a oferi trasee mai lungi celor care utilizează vehiculele pe două roţi şi se va realiza legătura între căile de rulare amenajate pe cele două tronsoane ale bulevardului Mamaia, cel reabilitat care este cuprins între strada I.G. Duca şi strada Mircea cel Bătrân şi tronsonul delimitat de strada Mircea cel Bătrân şi strada Soveja care urmează să fie modernizat.

Pentru ca aceste soluţii să fie implementate, în perioada următoare traficul rutier din zona centrală va fi resistematizat astfel:

– strada Nicolae Iorga devine arteră cu sens unic, dinspre bulevardul Alexandru Lăpuşneanu spre bulevardul Mamaia;

– strada Ion Raţiu devine arteră cu sens unic, dinspre bulevardul Mamaia spre bulevardul Tomis;

– strada Poporului devine arteră cu sens unic, dinspre bulevardul Tomis spre strada Mihai Viteazu.

Aplicarea acestor măsuri va asigura fluidizarea traficului rutier din zonele intens circulate şi implicit, reducerea poluării. Menţionăm că pe cele sectoare de drum oprirea şi staţionarea vor fi interzise.

Proiectul a fost aprobat în cadrul Comisiei de Circulaţie şi a primit avizul I.P.J. Constanţa- Serviciul Rutier.

Compartimentul comunicare şi mass media al Primăriei Municipiului Constanţa