24 ianuarie 2022

Primăria Municipiului Ploieşti anunţă punerea în funcţiune a unei reţele de microstaţii cu senzori pentru determinarea/monitorizarea indicatorilor de calitate a aerului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primăria Municipiului Ploieşti anunţă punerea în funcţiune, începând de astăzi, 05 ianuarie 2022, a unei reţele de microstaţii cu senzori pentru determinarea/monitorizarea indicatorilor de calitate a aerului în oraşul nostru.

Reţeaua va asigura monitorizarea indicatorilor de calitate a aerului în perioada alocată implementării măsurilor/proiectelor asumate în Planul Integrat de Calitate a Aerului (2021-2022), achiziţia de date din zone neacoperite de Reţeaua naţională de monitorizare a calităţii aerului (RNMCA), precum şi verificarea conformării cu cerinţele legale şi legislaţia specifică.

Cetăţenii pot accesa harta interactivă a microstaţiilor pe pagina de internet a municipalităţii www.ploiesti.ro , la următorul link: http://www.ploiesti.ro/calitateaer.php

Astfel, cele 16 microstaţii cu senzori, care formează reţeaua, vor asigura determinarea/monitorizarea indicatorilor de calitate a aerului în municipiul Ploieşti, la punct fix, senzorii fiind conectaţi la internet, astfel încât datele culese să fie transmise în timp real.

O microstaţie conţine un număr suficient de senzori pentru monitorizarea a minim 12 parametri, printre care: temperatură, presiune, umiditate, compuşi organici volatili, nivel de zgomot, dioxid de sulf, dioxid de azot, etc.

Sistemul informatic cuprinde software-ul adaptat pentru accesul şi controlul printr-o interfaţă WEB ce conţine componente/dispozitive de control/primire/transmitere a datelor şi de furnizare a informaţiilor prin tehnologii/tehnici de comunicaţii prin interfeţe specifice.

Sistemul informatic va înregistra şi stoca datele, va permite crearea bazei de date analitice, crearea de rapoarte specifice pentru fiecare indicator şi/sau cumulat pentru fiecare microstaţie, în regim continuu. Prezentarea rezultatelor se va realiza tabelar şi/sau grafic, urmând ca valorile înregistrate de senzori să fie stocate pentru a se putea genera rapoarte de analiză pentru diferite perioade de timp, în funcţie de selecţia utilizatorului.

Microstaţiile de monitorizare a calităţii aerului sunt amplasate la următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala H.M. Berthelot, Liceul Tehnologic de Transporturi Ploieşti, Şcoala Gimnazială Anton Pann, Grădiniţa cu program normal nr.8, Şcoala Gimnazială Sf. Vineri, Liceul Tehnologic Energetic Elie Radu, Liceul Tehnologic Anghel Saligny, Şcoala Gimnazială I.A. Bassarabescu, Grădiniţa cu program normal Cheiţa de Aur, Colegiul Naţional Regina Maria, Şcoala Gimnazială Ioan Grigorescu, Liceul Tehnologic 1 Mai, Şcoala Gimnazială nr.19 şi Şcoala Primară Mitică Apostol. De asemenea, microstaţii de monitorizare a aerului au fost amplasate la sediul Primăriei Municipiului Ploieşti, precum şi la Cantina Socială.

Reamintim că, Primăria municipiului Ploieşti a semnat cu firma S.C. ELCONET S.R.L. contractul „Implementare Reţea de Microstaţii cu senzori pentru determinarea/monitorizarea indicatorilor de calitate a aerului în Municipiul Ploieşti”. Valoarea contractului este de 126.000 lei, fără TVA.