18 august 2022

Primăria Sectorului 1 Bucureşti: Vom deveni prima administraţie locală din ţară care produce mai multă energie electrică decât consumă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primăria Sectorului 1 va deveni, începând cu acest an, producător de energie electrică. Începând cu anul 2022, administraţia locală a Sectorului 1 va instala panouri fotovoltaice pe toate clădirile publice pe care le administrează. Este vorba despre 150 de clădiri publice – grădiniţe, şcoli, licee, spitale şi sedii administrative – care sunt racordate la reţelele naţionale de distribuţie de energie.

În anii 2023 şi 2024 capacitatea acestor clădiri de producere de energie electrică va fi suplimentată până la instalarea unei capacităţi totale de 21.000 de kWp. Astfel, după suplimentarea capacităţii, energia produsă de toate clădirile publice din Sectorul 1 va depăşi energia consumată.

„Pe lângă importantele economii la bugetul local, prin investiţii masive în energie verde vom reduce considerabil poluarea mediului înconjurător şi otrăvirea aerului din Sectorul 1, cu beneficii evidente pentru sănătatea populaţiei”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

2020, costuri anuale cu energia de 11,5 milioane lei

În anul 2020, cele 150 de clădiri publice din Sectorul 1 au înregistrat un consum total de peste 9 milioane de kwh de energie electrică şi aproape 28 de milioane de kwh de gaze naturale.

Costurile totale anuale înregistrate de aceste consumuri de energie au fost în anul 2020 de aproape 11,5 milioane de lei. Având în vedere creşterea costului energiei la nivel naţional, este de aşteptat ca în perioada următoare aceste costuri să crească, punând o presiune importantă asupra bugetului local al Sectorului 1.

Unde vor fi montate panourile în prima fază

Într-o primă etapă, vor fi instalate panouri fotovoltaice la 10 unităţi de învăţământ, cu o putere totală de cel puţin 2000 kWp, care urmează să producă anual cel puţin 2,4 milioane de kWh energie electrică fără emisii de gaze cu efect de seră.

În a doua etapă, vor fi instalate sisteme fotovoltaice pe alte 30 de unităţi de învăţământ, pe clădirea Complexului Multifuncţional Caraiman şi pe clădirea administraţiei locale din Piaţa Mureş.

Serviciul Imagine şi Cultură
Comunicat de presă – Primăria Sectorului 1 Bucureşti