27 septembrie 2022

Primăria Sectorului 1: Identificăm imobilele din Sectorul 1 cu faţade degradate. Proprietarii care nu le renovează vor plăti un impozit mai mare cu până la 500%

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primăria Sectorului 1, prin Poliţia Locală, a demarat un amplu proces de identificare a imobilelor din această zonă administrativă care au faţadele degradate. De la începutul anului şi până în prezent, poliţiştii locali au identificat un număr de 93 de imobile cu faţade degradate (blocuri sau locuinţe unifamiliale) şi au emis somaţii către proprietari pentru a remedia/restaura imobilul în termen de şase luni.

Dacă proprietarii nu renovează faţada imobilului în termenul de şase luni de la primirea somaţiei, vor plăti un impozit mai mare cu până la 500% pentru anul fiscal următor, în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local Sector 1 nr.91/2020 privind aprobarea Regulamentului privind stabilirea condiţiilor de majorare a impozitului pe clădirile şi terenurile situate pe teritoriul administrativ al Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti.

Reamintim proprietarilor, persoane fizice sau juridice, că, potrivit art.9 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, le revine responsabilitatea reparării/întreţinerii/modernizării imobilelor.

Primăria Sectorului 1 face un apel către comunitatea locală să sprijine Poliţia Locală în procesul de identificare a imobilelor cu faţadele degradate din această zonă administrativă, să sune la numărul de telefon 021/9540, apelabil 24 de ore din 24, şi să semnaleze existenţa unor astfel de clădiri.

Într-o postare de astăzi de pe pagina personală de Facebook, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a dat exemplul Casei Nicolae Petraşcu, valoros monument istoric situat la Piaţa Romană nr. 1, care se află într-o stare avansată de degradare.

„Casa Nicolae Petraşcu – opera marelui arhitect Ion Mincu a ajuns astăzi o rană pe obrazul Bucureştiului – se află într-un proces de degradare şi nimeni nu face nimic pentru salvarea ei. Acest imobil monument istoric şi o bijuterie a arhitecturii româneşti riscă să dispară sub ochii noştri. Aş vrea să ştiţi că noi nu vom sta nepăsători. Responsabilitatea reparării, întreţinerii şi modernizării imobilelor revine proprietarilor, persoane fizice sau juridice, conform art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale. Astfel, am emis somaţii către proprietari pentru remedia/restaura imobilul (termenul este de 6 luni). În caz contrar vom depune plângere pentru distrugerea unui monument istoric şi vom majora impozitul cu până la 500%”, a afirmat primarul Clotilde Armand.

Totodată, edilul Sectorului 1 a făcut şi un apel către Ministerul Culturii să se implice în salvarea acestui imobil de patrimoniu: „Fac un apel către Ministerul Culturii să fie mai activ în cazul de mai sus. Ne moare istoria sub ochi iar în locul ei vor creşte blocuri”.

Serviciul Imagine şi Cultură Comunicat de presă – Primăria Sectorului 1

Sursa foto Poliţia Locală