20 octombrie 2021

Primăria Timişoara încheie un acord cu Banca Mondială pentru un nou sistem de termoficare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primăria Timişoara încheie un acord cu Banca Mondială pentru un nou sistem de termoficare. Colterm a depus o plângere penală pe 11 speţe, pentru fapte din trecut, pe baza raportului Curţii de Conturi. Compania a contestat amenda pentru certificate verzi şi a cerut instanţei suspendarea procedurii

Primăria Timişoara a început demersurile pentru încheierea unui acord cu Banca Mondială prin care instituţia financiară va furniza municipiului o strategie de termoficare şi de eficientizare energetică pentru viitor şi un plan pentru restructurarea şi retehnologizarea Colterm.

„Ne dorim să luăm Banca Mondială ca partener al Municipiului Timişoara şi avem încredere că sprijiniţi de această instituţie, care colaborează cu Guvernul şi alte autorităţi locale, ne vom atinge obiectivul. Vom propune Consiliului Local adoptarea acestui acord care asigură un viitor sustenabil pentru sistemul de termoficare al Timişoarei şi nu cârpeli pentru a asigura supravieţuirea companiei, ca scop în sine. Noi schimbăm perspectiva. Nu rostogolim datorii, nu cârpim ţevi, nu întreţinem Colterm fără limită din bugetul local. Noi ne angajăm să construim un nou sistem de termoficare performant”, a anunţat, joi, primarul Timişoarei, Dominic Fritz

Concret, în cadrul acestui acord specialiştii Băncii Mondiale vor furniza un plan pe termen scurt, mediu şi lung care va permite transformarea companiei într-una care produce şi furnizează agent termic în mod ecologic, folosind combustibili alternativi. Această strategie şi parteneriatul cu Banca Mondială va permite companiei să acceseze fonduri (rambursabile şi nerambursabile) în condiţii avantajoase, pentru a pune în practică cele stabilite în parteneriat cu Banca Mondială.

Totodată, primarul Dominic Fritz a anunţat că directorul Colterm, Petre Nenu, a depus, joi, la DNA, o plângere penală pe 11 speţe. Este vorba despre suspiciuni de infracţiuni comise în trecut, identificate în ultimul raport al Curţii de Conturi. Dominic Fritz a dat ca exemplu un credit de 35 de milioane de lei, garantat de Primăria Municipiului Timişoara, luat în condiţii extrem de dezavantajoase de Colterm printr-un intermediar care a încasat un comision, suspect, de 600.000 de lei. De asemenea, compania de termoficare a plătit unei firme un avans de 1 milion de lei, aceasta intrând imediat apoi în faliment.

Colterm cere procurorilor să investigheze şi dacă alte fapte sesizate în raportul Curţii de Conturi se constituie în infracţiuni printre care neorganizarea contabilităţii de gestiune, neefectuarea inventarierii şi lipsa evaluării elementelor patrimoniului public şi privat, cheltuieli nejustificate, avansuri fără contract pentru prestări servicii nerealizate, nereguli în efectuarea de achiziţii asocieri cu persoane fizice şi juridice în condiţii neeconomice pentru Colterm.

Primarul Timişoarei a mai anunţat joi că directorul Colterm a contestat şi amenda primită de la Administraţia Fondului pentru Mediu pentru necumpărarea certificatelor verzi, în opinia companiei aceasta fiind acordată fără respectarea prevederilor legale şi a depus o cerere de suspendare a procedurii la Curtea de Apel.