5 octombrie 2022

Primăria Timişoara lansează primul program de bugetare participativă din istoria oraşului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Dominic Fritz, primarul USR al Timişoarei, anunţă lansarea primului program de bugetare participativă din istoria oraşului, un instrument modern de delegare a puterii de decizie către cetăţeni, de transparenţă şi de implicare a comunităţii în buna administrare.

Consiliul Local Timişoara a alocat 3 milioane de lei pentru acest program, un capitol din bugetul oraşului urmând să fie propus şi votat de cetăţeni. Primăria va desfăşura din această lună campania „Timişoara decide!”, prima etapă fiind cea de informare şi formare a cetăţenilor.

În competiţia pentru cele 3 milioane de lei, vor fi acceptate doar proiecte propuse de cetăţeni individuali sau grupuri informale de cetăţeni, pentru a stimula coagularea acestora în jurul unor nevoi comune. Fiecare proiect poate primi 400.000 lei cu TVA inclus.

„Timişoara este tradiţional un oraş al oamenilor cu iniţiativă, pe care dorim să-i stimulăm să se implice în administrarea comunităţii, să ne fie parteneri la elaborarea unui buget local conform nevoilor şi viselor lor. Bugetul participativ deleagă putere către cetăţeni şi aceasta este viziunea mea despre cum ar trebui să ducem mai departe oraşul, spre ceea ce ne dorim să fie”, a declarat Dominic Fritz, primarul USR al Timişoarei.

Primăria Timişoara va asigura sesiuni de formare cu angajaţii săi şi cu cetăţenii care doresc să propună proiecte, precum şi asistenţă pentru timişorenii nedigitalizaţi care doresc să participe la votarea proiectelor. Liniile de finanţare deschise pentru cetăţeni corespund viziunii administraţiei conduse de Dominic Fritz despre direcţia de dezvoltare a oraşului, timişorenii fiind invitaţi să depună proiecte pe următoarele 5 domenii: Oraşul mobil, Oraşul verde, Oraşul relaxat, Oraşul comunităţilor şi Oraşul digital.