Publicat: 31 Ianuarie, 2017 - 12:14
Share

 La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat ieri, 30 ianuarie, in unanimitate, un proiect de hotarare prin care se aduc o serie de modificari in Regulamentul de Organizare si Functionare ( ROF) al Circului Globus. Mai exact, prin aprobarea acestui proiect, dresura animalelor este eliminata din obiectul de activitate a Circului Globus.

Primarul General, Gabriela Firea:

„Exista o tendinta la nivel european si chiar mondial de a se renunta la numerele de dresura de animale in spectacolele de circ. Principalul argument adus in favoarea acestei idei este acela ca dresura in scop de divertisment obliga animalele la un mod de viata complet diferit de cel natural, provocandu-le acestora traume considerabile, chiar fata de simpla tinere in captivitate. Din aceste considerente, am decis sa propun Consiliului General interzicerea folosirii dresurii de animale in spectacolele de circ care se desfasoara pe raza municipiului Bucuresti, deci si in cadrul Circului Globus. Exista numeroase exemple pe plan mondial, unele de mare succes (Cirque du Soleil), de spectacole de circ bazate doar pe numere de acrobatie”.

Primarul Capitalei a explicat ca „ in ce priveste personalul Circului Globus implicat in dresura si ingrijirea animalelor, vor fi identificate solutii de reconversie profesionala, iar animalele vor fi relocate, in termen de maxim 6 luni de la intrarea in vigoare a acestei hotarari, printr-o colaborare stransa intre Circul Globus si Fundatia Vier Pfoten, care si-a manifestat deplina disponibilitate in acest sens. Pe toata perioada tranzitorie, animalele vor fi gazduite in menajeria Circului in cele mai bune conditii. Nu este exclusa nici posibilitatea ca Circul sa amenajeze in locul menajeriei un parc tematic pentru micii vizitatori in care sa fie gazduite si cateva dintre animale”.         

Concret, prin proiectul aprobat ieri, din Regulamentul de organizare si functionare al Circ&Variete Globus vor fi eliminati termenii "dresura" si "turul menajeriei" si va fi exclusa si atributia departamentului de relatii internationale de a se ocupa de formalitatile vamale pentru animalele artistilor straini care participa la spectacolele circului.

Ca urmare a eliminarii folosirii animalelor, Circ&Variete Globus Bucuresti va fi "producator de spectacole si de momente artistice separate sau in cadrul spectacolelor, in care institutia realizeaza partea de creatie, regie, scenariu, coregrafie, muzica, design costume, design decoruri, cat si costume, decoruri, recuzita, cu artisti salariati si colaboratori, avand dreptul ulterior sa incheie contracte cu parteneri din tara si strainatate, pentru derularea de programe cultural-artistice.