27 septembrie 2022

Primarul Municipiului Focşani: „Spectacolul politic trebuie să înceteze!”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Primarul municipiului Focşani, Cristi Valentin Misăilă i-a transmis o scrisoare deschisă Prim-ministrului Florin Cîţu în care a reclamat blocajul financiar în care se află Primăria, ca urmare a aprobării bugetului local, în data de 10 mai 2021. Blocajul de la Primăria Municipiului Focşani înseamnă, la acest moment, imposibilitatea de a face plăţi ca urmare a invalidării bugetului de către programul informatic al Ministerului de Finanţe şi are ca şi consecinţe următoarele:

– imposibilitatea de a asigura servicii de salubritate publică precum: curăţenie stradală, dezinsecţie şi deratizare, îngrijire spaţii verzi etc.

– imposibilitatea de a continua lucrările de investiţii care se derulează pe raza municipiului Focşani, inclusiv cele din fonduri europene;

– imposibilitatea de a asigura servicii de pază şi de curăţenie, implicit de a asigura normele legale de funcţionare;

– imposibilitatea plăţii salariilor către angajaţi, în anul de graţie 2021;

Primarul Cristi Valentin Misăilă i-a scris primului-ministru pentru a-i semnala faptul că Municipiul Focşani se confruntă de luni întregi „cu divergenţe aparent ireconciliabile care fac imposibil de îndeplinit, atât obligaţiile stabilite prin lege, cât şi programele investiţionale, fapt care afectează viaţa cotidiană” a focşănenilor.

„Din data de 10 mai Municipiul Focşani se află în imposibilitatea reală de a finanţa serviciile publice şi instituţiile din subordine, motivat de faptul că proiectul de buget fundamentat de primar în calitate de ordonator de credite potrivit metodologiei de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2021, a estimărilor pe anii 2022-2024, a Legii nr. 15/2021 a bugetului de stat, a Legii 273/2006, prin raportare la angajamentele şi strategiile locale legale şi propus potrivit art. 155 alin.(4) lit. a ) din Codul Administrativ a fost modificat în mod substanţial şi nelegal de către majoritatea din Consiliul Local”, arată Primarul Misăilă în scrisoarea sa.

În documentul la care facem referire, Primarul arată că prin aprobarea unor amendamente s-a ajuns la un buget în care alocarea anuală pe unele linii bugetare din secţiunea de funcţionare să fie 0 (zero) sau sub valoarea deja angajată şi cheltuită în limita a 1/12 din prevederile bugetelor anului precedent, cheltuieli realizate conform art. 40 din Legea nr. 273/2006.

„O situaţie deosebită se înregistrează în ceea ce priveşte cheltuielile de personal care au fost diminuate în mod nejustificat şi nelegal cu procente între 60% şi 80%”, atrage atenţia Primarul Cristi Valentin Misăilă.

În scrisoarea adresată Prim-ministrului, edilul a subliniat faptul că pentru acoperirea acestei situaţii nelegale generată de majoritatea din Consiliul Local Focşani, ministrul finanţelor a răspuns unei comenzi politice şi a manipulat opinia publică, în speranţa că va acoperi un demers al colegilor de partid.

Primarul a mai arătat că la acest efort de „spălare” a imaginii coaliţiei PNL-USR PLUS din Consiliul Local Focşani s-a raliat şi Prefectul PNL al Judeţului Vrancea, Gheorghiţă Berbece! „Dată fiind încălcarea flagrantă a legii prin neasigurarea cheltuielilor de funcţionare, hotărârea prin care a fost aprobat bugetul Municipiului Focşani a primit raport de nelegalitate din partea Secretarului General al Municipiului Focşani, raport confirmat de juriştii din Prefectura Vrancea, dar infirmat de Prefectul Judeţului Vrancea care nu numai că nu răspunde exigenţelor unui document emis ca urmare a controlului de legalitate, dar încalcă orice normă deontologică”, subliniază Primarul Cristi Valentin Misăilă.

Acesta mai subliniază faptul că potrivit art. 249 din Codul Administrativ, Prefectul, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu şi garant al respectării Constituţiei, a legilor, a ordonanţelor şi a hotărârilor Guvernului, precum şi a celorlalte acte normative de către autorităţile administraţiei publice locale – inclusiv cele emise de Consiliul Local Focşani – are obligaţia să verifice legalitatea actelor administrative ale autorităţilor, iar în cazul în care constată, în cuprinsul acestora, o încălcare a legii, are obligaţia să exercite tutela administrativă, respectiv să atace în instanţă hotărârile care nu sunt legale!

„Prefectul, prin abuz de putere şi cu depăşirea atribuţiilor legale, s-a angajat împreună cu Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea, într-un demers de dezinformare publică menit să susţină demersul politic al majorităţii din Consiliul Local care a declarat război primarului, angajaţilor Primăriei şi, nu în ultimul rând, focşănenilor! Aceştia din urmă trebuie să ştie că în umbra declaraţiilor mincinoase ale Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea şi a Prefectului, Primăria Municipiului Focşani se află în imposibilitatea de a funcţiona! Este oarecum ipocrită atitudinea Prefectului care, în comunicarea transmisă Primăriei Focşani arată că are ca obligaţii menţinerea unui climat de pace socială () acordând o atenţie constantă prevenirii tensiunilor sociale.

Mai mult de atât, Prefectul recomandă, la fel de ipocrit, identificarea unor măsuri care să pună în acord legalitatea şi oportunitatea şi care să se concretizeze printr-un buget care să asigure dezvoltarea economică, social-culturală şi gospodărească a Municipiului Focşani”, arată Primarul Misăilă în scrisoarea adresată Prim-ministrului Florin Cîţu. Pe această cale, ca urmare a faptului că din 10 mai 2021, Municipiul Focşani se afla într-un blocaj TOTAL, generat de faptul că programul informatic al Ministerului de Finanţe nu poate valida bugetul aprobat de majoritatea PNL-USR PLUS cu încălcarea legii şi nu îl poate înregistra, conform Ordinului nr. 517/2016.

„Aşa cum arată, prin adresa nr. 17.984/07.06.2021 şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea, în cazul respingerii bugetului (de către sistemul informatic al Ministerului Finanţelor n.n.), entitatea publică are obligaţia să îl retransmită în forma care să respecte procedura de funcţionare a sistemului. Ori, în cazul Primăriei Municipiului Focşani, această formă poate fi stabilită doar de către Consiliul Local!”, se arată în scrisoare.

În finalul scrisorii, Primarul Misăilă atrage atenţia Prim-ministrului Florin Cîţu că, deşi printre rânduri atât Instituţia Prefectului cât şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea recunosc faptul că bugetul Municipiului Focşani este unul nefuncţional, cele două instituţii nu iau măsurile legale necesare deblocării acestei situaţii şi, mai mult, în comunicările publice se situează, partizan, de partea PNL-USR PLUS.

„Lipsa de reacţie instituţională a Instituţiei Prefectului şi a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea reprezintă, în sine un abuz de putere, acesta având ca scop pereclitarea climatului de pace socială şi, mai mult de atât, ar putea genera escaladarea unor tensiuni sociale nedorite. Pe această cale vă solicit să stopaţi, prin pârghiile de care dispuneţi spectacolul politic girat de Prefectul de Vrancea, Gheorghiţă Berbece şi şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea, Ciprian Iamandi, în aşa fel încât oamenii din Focşani să îşi poată vedea liniştiţi de viaţă iar angajaţii din Primăria Municipiului Focşani şi din instituţiile subordonate să îşi poată încasa salariile, conform prevederilor legale în vigoare”, a solicitat Primarul Cristi Valentin Misăilă.

Ataşăm acestui comunicat de presă comunicările oficiale ale Instituţiei Prefectului şi ale Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Vrancea pe tema bugetului Municipiului Focşani.

Biroul de Presă al Municipiului Focşani