Publicat: 27 Noiembrie, 2012 - 10:26
Share

  Primarul General, Sorin Oprescu, participă în perioada 27-28 Noiembrie, la primul Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care va avea loc la Regensburg (Bavaria), Germania.

 Evenimentul, organizat de Guvernul din Bavaria şi Comisia Europeană, este prima întâlnire de acest gen de la lansarea Strategiei Dunării, în 2011.

 Intitulată 'Cum putem ajuta Regiunea Dunării pentru a construi o Europă competitivă', conferinţa se axează pe provocările şi oportunităţile din Regiunea Dunării cu privire la investiţii şi competitivitate economică, precum dezvoltarea infrastructurii şi eficienţa energetică.

La eveniment vor fi prezenţi Cancelarul Republicii Federale Germane, Angela Merkel, Comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn, Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, alături de alţi oficiali europeni, dar şi reprezentanţi ai oraşelor dunărene.

 Biroul de presa al Primăriei Capitalei va va pune la dispoziţie informaţii despre eveniment precum şi fotografii şi/sau imagini video.

 Strategia UE pentru Regiunea Dunării s-a născut la iniţiativa României şi Austriei în 2008, este implementată de fiecare stat membru riveran şi se adresează în special autorităţilor publice locale şi regionale.

 Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt:

  •  conectivitatea (transport intermodal, cultură şi turism, reţele de energie)
  •  protecţia mediului (managementul resurselor de apă, protecţia biodiversităţii şi managementul riscurilor)
  •  creşterea prosperităţii regiunii Dunării (educaţie, cercetare, competitivitate)
  •  îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).

În iunie 2009, Consiliul European a aprobat iniţiativa privind Strategia Dunării ca pe un proiect european şi a solicitat Comisiei Europene elaborarea unei Strategii până la sfârşitul anului 2010.

 Comisia Europeană a publicat, la 8 decembrie 2010, proiectul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, care include Comunicarea Comisiei Europene asupra Strategiei UE pentru Regiunea Dunării şi Planul de Acţiune, elaborat pe baza contribuţiilor primite de la toate statele din bazinul Dunării.

 Pe 24 iunie 2011, conform calendarului preşedinţiei Ungariei la Uniunea Europeană, Strategia a fost adoptată în cadrul Consiliului European.

 Beneficii majore pentru România aduse de Strategia Dunării:

 Dezvoltarea calităţii vieţii, prin creşterea competitivităţii şi a atractivităţii oraşelor şi satelor de la Dunăre; ˇ Obţinerea de avantaje economice prin încheierea de parteneriate de business şi prin cooperări 'încrucişate' între sectorul public şi cel privat; ˇ Organizarea de forumuri economice anuale; ˇ Atragerea de investiţii în domenii strategice precum infrastructurile de transport, mediu şi energie.