Publicat: 17 Februarie, 2020 - 19:43

Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat vineri că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Sectorului 1 salvează Pădurea Băneasa.

"În colaborare cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Direcţia Silvică Ilfov - Romsilva, am găsit soluţia pentru a salva Pădurea Băneasa, în următoarea formă: toate terenurile care se regăsesc astăzi ca pădure intravilan se vor transforma în extravilan pădure, pentru a le asigura gradul maxim de protecţie prevăzut prin legislaţia silvică, care stipulează că un teren încadrat ca pădure, aflat în extravilan, nu-şi poate schimba destinaţia; pe lângă acestea, Codul Silvic (legea 46/2008, cu modificările şi completările ulterioare) interzice includerea pădurilor în intravilan", a postat Tudorache pe Facebook.

El a menţionat că a cerut echipei de elaborare a PUZ-ului, aflată sub coordonarea directă a arhitectului-şef, ca locuitorii Sectorului 1 să beneficieze de un procent mai mare de spaţiu verde, care să se traducă într-o calitate crescută a vieţii.

Tudorache a precizat că a convocat joi o şedinţă de lucru cu echipa care elaborează PUZ-ul Coordonator al Sectorului 1, în care a cerut în special detalii despre situaţia Pădurii Băneasa.

"Am înţeles că în Planul Urbanistic General al Municipiului Bucureşti, documentaţia care a stat la baza elaborării noului PUZ, Pădurea Băneasa se întindea pe o suprafaţă aproximativă de 220,95 hectare extravilan şi 56,55 hectare intravilan. La acel moment (cu peste 20 de ani în urmă), în cadrul Pădurii Băneasa au fost cuprinse, pe lângă suprafaţa V7 (Păduri şi plantaţii forestiere) şi zone de tip M3, S1 şi A4, care ar fi permis defrişarea. În plus, în decursul timpului, pe zona Pădurii Băneasa au fost aprobate 3 documentaţii de tip PUZ, care au solicitat schimbarea încadrării terenurilor din V, respectiv V7 conform PUG, în altă categorie, de tip M, mai exact M3. Suprafaţa cumulată a acestor 3 PUZ-uri este de aproximativ 1,71 hectare, iar perioada în care acestea au fost aprobate este 2007 - 2012", a precizat edilul.

Potrivit lui Tudorache, în prezent în cartea funciară a imobilelor (terenurilor) la categoria de folosinţă, terenurile figurează curţi - construcţii, ceea ce permite edificarea acestora conform zonei funcţionale din care fac parte.

"O reglementare de tip PUZ la acest nivel are obligaţia legală de a ţine cont de situaţia existentă din teren, de a prelua documentaţiile în vigoare şi cele care au produs efecte. Pe lângă cele menţionate, trebuie să mai ţină cont şi de necesităţi actuale de dezvoltare ale oraşului şi de opţiunile şi nevoile locuitorilor sectorului. (...) În concluzie, unul dintre scopurile majore ale PUZ-ului Coordonator Sector 1 este acela de a stopa mecanismul folosit în prezent la defrişarea pădurii Băneasa, prin includerea acesteia în intravilanul localităţii", a adăugat Tudorache. 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: