10 august 2022

Primăvara Muzicală Austriacă (II) – sonorităţi curajoase

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Clasic, jazz, crossover: excelenţă muzicală austriacă în concerte online, în exclusivitate

Lucrări muzicale celebre pentru gusturi contemporane. Fidel misiunii sale de a prezenta propuneri inovatoare din toate domeniile artistice, Forumul Cultural Austriac Bucureşti aduce în faţa publicului român tineri muzicieni din Austria şi România care pun într-o lumină interpretativă curajoasă piese din repertoriul muzical clasic, de jazz sau aflate la graniţa dintre genuri. Această noua serie de concerte online din cadrul programului „Primăvara Muzicală Austriacă” este oferită de Forumul Cultural Austriac Bucureşti, în exclusivitate şi gratuit pentru România, graţie colaborării cu doi parteneri de prestigiu – „MuTh – Konzertsaal der Wiener Sangerknaben” (sala de concerte virtuală a celebrului Cor de Băieţi din Viena, Austria) şi Asociaţia Musica Ricercata (România).

MuTh (joc de cuvinte care trimite atât la „Musik&Theater”, dar şi la ideea de „curaj”- „Mut”, în limba germană) este una dintre cele mai moderne săli de concerte şi de spectacol ale Vienei, remarcându-se, în ultimul an, şi printr-o serie apreciată de concerte diverse, difuzate în streaming pentru publicul online. Scenă principală a Corului de băieţi din Viena, MuTh „reprezintă o combinaţie îndrăzneaţă de muzică şi teatru, spirit clasic şi avangardist, deschidere şi diversitate”. (https://muth.at)

Asociaţia Musica Ricercata este un colectiv artistic internaţional care-şi consacră activitatea abordărilor stilistice inovatoare, bazate pe cercetare ştiinţifică, în interpretarea repertoriului muzical clasic. Create de renumitul dirijor Gabriel Bebeşelea, ansamblul şi asociaţia Musica Ricercata „reunesc muzicieni de renume din întreaga Europă şi promovează programe muzicale variate şi incitante, pornind de la perioada barocă la cea contemporană, punând un accent deosebit pe muzica veche”. (https://www.musica-ricercata.com/)

Programul celei de a II-a părţi a Primăverii Muzicale Austriece:

1. Concertul „Mozart in my Hands” – până pe 29 aprilie 2021

Tineri muzicieni interpretează lucrări de Mozart la vârstele la care au fost compuse! Proiect original care intenţionează să confere o noua prospeţime repertoriului compus de tânărul geniu de la Salzburg, concertul „Mozart in my Hands” prezintă câţiva dintre cei mai buni instrumentişti şi solişti vocali austrieci din noile generaţii de artişti. Evenimentul este realizat de „MuTh – Konzertsaal der Wiener Sangerknaben” în cooperare cu Jungen Philharmonie Wien (Orchestra Filarmonică de Tineret din Viena) şi este prezentat de Forumul Cultural Austriac Bucureşti pe site-ul său, până pe 29 aprilie. Partener – Radio România Muzical.

Sub bagheta dirijorului Michael Lessky, veţi putea asculta câteva lucrări de virtuozitate, atât pentru pian cât şi vocale, ale lui Wolfgang Amadeus Mozart, înnoite de temperamentul tinerilor solişti. În program – Concertul pentru pian nr. 8 în Do major K. 246; „Ch’io mi scordi di te” – Scenă şi Rondo KV 505; „Nehmt meinen Dank, ihr holden Gonner!” arie de concert KV 383; Concertul pentru pian nr. 27 în Si bemol major KV 595.

Concertul poate fi vizionat aici – http://bit.ly/MozartInMyHands

2. Concertul „Touch/Atingere!” – 26 aprilie – 10 mai 2021

Jazz-ul fuzionează cu muzica electronică, hip hop-ul şi R&B. Cunoscut publicului român datorită concertelor sale de succes din mai multe oraşe ale ţării, saxofonistul de jazz Ulrich Drechsler întâlneşte Gazelle&The Bear, un duo de compozitori şi interpreţi care cunoaşte o ascensiune fulminantă pe scena muzicală austriacă. Concertul propune cu piese muzicale inspirate exclusiv de ideea de „Atingere!”, dar şi de feluritele sunete pe care contactele dintre oameni sau oameni şi lucruri le pot provoca. Evenimentul este realizat de „MuTh – Konzertsaal der Wiener Sangerknaben”, în cadrul seriei sale de „Concerte de promenadă”, şi este prezentat de Forumul Cultural Austriac Bucureşti pe site-ul său, între 26 aprilie şi 10 mai 2021. Partener – Radio România Muzical.

Concertul „Touch/Atingere!” face parte din proiectul „Cartea sunetelor”, imaginat multipremiatul compozitor, interpret şi producător Ulrich Drechsler. Acesta invită muzicieni de calibru ai momentului, din domeniile indie rock, pop şi al muzicii electronice, să creeze universuri sonore inspirate de anumite cuvinte sau sunete, în concerte în care improvizaţia este la loc de cinste.

Concertul va putea fi vizionat aici – http://bit.ly/ConcertTouchAtingere

3. Concertul „JazzT Vivaldi” – 4 mai 2021

Veneţia-Viena, via România! Un concept curajos într-un concert spumos, „JAZZT Vivaldi”, cu muzicieni de înaltă clasă – soprana Rodica Vica (România-Austria) şi ImpRoWien Ensemble (Austria-România). Acest proiect este organizat de Musica Ricercata, în colaborare cu Forumul Cultural Austriac, care va transmite concertul în direct, pe data de 4 mai, la ora 19.00, pe pagina sa de Facebook – https://www.facebook.com/fca.bucuresti. „JAZZT Vivaldi” este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, având ca parteneri – Institutul Cultural Român din Viena, Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, Radio România Muzical.

Concertul „JAZZT Vivaldi” este o întâlnire muzicală peste timp, în principal, între Antonio Vivaldi (280 de ani de la moarte), George Enescu şi Bela Bartok (140 de ani de la naşterea ambilor compozitori, pe actualul teritoriu al României) – într-un exerciţiu de improvizaţie neaşteptat, cu lucrări celebre din repertoriul clasic. În program, piese muzicale de Antonio Vivaldi, George Enescu, Bela Bartok, Camille Saint-Saens, Tomaso Albinoni, Giuseppe Verdi, Gustav Mahler, Astor Piazzolla şi Igor Stravinsky.

Detalii despre proiect – http://bit.ly/JazzTVivaldi